Actualitate

(Video) Sezonul alergiilor a debutat cu un val de prezentări la Spitalul Județean. Ce insecte provoacă mari probleme copiilor

Anotimpul cald readuce dorința buzoienilor de a petrece cât mai mult timp în natură. Însă pe cât de plăcute sunt plimbările în aer liber, prin pădure sau spațiile cu verdeață, pe atât de periculoase pot fi înțepăturile de insecte. Și dacă până acum cei mai mulți buzoieni ajungeau la spital ca urmare a înțepăturilor de albine sau viespi, anul acesta medicii atrag atenția asupra altor insecte care provoacă mari probleme, în special copiilor. Alergologul Spitalului Județean, dr. Simona Băjenaru spune că părinții sunt extrem de speriați.

Sezonul alergiilor a debutat și din păcate cei mai mulți pacienți care au ajuns până acum în cabinetul de specialitate a Spitalului Județean Buzău sunt copii.

 ”Cel mai frecvent ne confruntăm, în perioada aceasta, cu reacţiile la înţepăturile de insecte târâtoare. Sunt foarte mulţi copii care vin. În termeni medicali, afecţiunea se cheamă prurigo şi sunt nişte reacţii alergice la înţepături de insecte târâtoare adică purice, furnică, păianjen, acestea sunt cele mai frecvente reacţii care vin, partea  bună este că încercăm să le explicăm părinţilor, care sunt foarte speriaţi, că nu este nimic grav. Este doar sâcâietor şi enervant, pentru că sunt extrem de pruriginoase, te mănâncă foarte tare, iar copiii se tot scarpină şi le autoîntreţin, pe lângă neplăcerile acestei mâncărimi”, a spus Simona Băjenaru, medic primar Alergologie şi Imunologie clinică în cadrul Spitalul Județean de Urgență Buzău.

De asemenea, medicul Simona Băjenaru, medic primar Alergologie şi Imunologie clinică în cadrul Spitalul Județean de Urgență Buzău a oferit, într-un interviu video, și sfaturi utile pentru a preveni înțepăturile insectelor.

„Persoanele care se ştiu alergice la înţepături, la veninul de albine sau de viespe, pe lângă măsurile de prevenţie, adică ceea ce ar trebui să facă să nu ajungă în situaţia de a  fi înţepate, au şi o trusă de urgenţă, adică îi învăţăm ce trebuie să facă dacă sunt înţepaţi. Referitor la măsurile de prevenţie, îi învăţăm, în primul rând, să nu poarte haine foarte frumos colorate, care să le atragă, să poarte culori mai terne, să nu se dea cu parfum sau chiar cu after shave, de exemplu la bărbaţi, mai ales dacă se duc undeva în natură.

La fel, pentru a nu le atrage, să nu le agite, să îşi protejeze în special extremitatea cefalică, să nu umble desculţi prin iarbă, să nu consume fructe sau sucuri care au stat afară şi astfel să poată să muşte dintr-o albină şi să fie înţepat de limbă sau de mucoasa faringiană, de exemplu, care se umflă foarte repede şi atunci există riscul de sufocare foarte mare.

Dacă sunt înţepaţi, la fel, trebuie să urmeze anumiţi paşi, în primul rând să nu intre în panică, în funcţie de locul înţepăturii. Îi mai învăţăm să aplice un garou deasupra locului înţepăturii, vorbim de extremitate, deget, mână, să pună compresii reci, niciodată să nu frece locul înţepăturii, cum se freacă, în popor, cu sare sau cu pătrunjel, mai bine nu, sunt sfătuiţi ca prin ridicare să scoată acul care rămâne în piele, deorece prin frecare nu faci altceva decât să împrăştii şi mai repede veninul, să se absoarbă  mult mai repede.

Cel mai la îndemână şi cel mai util este să folosească o compresă cu apă rece, local, pe lângă administrarea medicamentelor din trusa de urgenţă, care poate  merge de la administrarea adrenalinei autoinjectabile, până la administrarea unor comprimate antialergice chiar şi antiinflamatoare de tip steroidiene şi apelarea serviciului de urgenţă, pentru că de cele mai multe ori este nevoie de intervenţia mult mai serioasă decât doar primele măsuri de ajutor”, a spus medicul Simona Băjenaru.

De asemenea, este indicat, când ieșim în natură, ”să fim acoperiţi cât mai mult, cu pantalon, cu bluză cu mânecă lungă, ca să scadă suprafaţa de piele expusă riscului de a fi înţepaţi”, a mai explicat medicul alergolog. În plus, este indicat să se folosească și produsele repelente, repestiv sparyuri, creme care să ţină la distanţă insectele.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian