Sunt generațiile care au dus greul pandemiei de Covid-19, când orele s-au desfășurat în sistem online, iar acum, când au ajuns la momentul examenelor naționale, rezultatele au arătat cât de slab sunt pregătiți. Sunt concluziile formulate de Inspectoratul Școlar Județean Buzău după o analiză a notelor obținute de elevii claselor a VIII-a, respectiv a XII-a la simularea Evaluării Naționale și Bacalaureatului, (n.r simularea cu subiectele elaborate la nivel național) unde procentele de promovare înregistrate au fost cu mult sub nivelul așteptărilor.
Mai exact, în cazul absolvenților de gimnaziu, procentul de promovare a fost de doar 58,10%.

”Se constată că la limba și literatura română din cele 148 de unități școlare, 27 de unități școlare au obținut medii sub 5 (18,24%) și doar 20 de unități au obținut medii peste 7 (13,51%). Se constată că la matematică din cele 148 de unități școlare, 128 de unități școlare au obținut medii sub 5 (86,48%) și doar o unitate de învățământ a obținut media peste 7 (0,67%)”, se arată în raportul IȘJ Buzău care ilustrează analiza comparativă între rezultatele obținute la simularea județeană și cea națională.
În cazul liceenilor, rezultatele sunt și mai proaste. Nici jumătate dintre elevii prezenți la simularea bacalaureatului nu au luat notă de trecere, procentul de promovare fiind de 48,05%.

Nicio medie de 10.00 la simulările naționale
Nici la capitolul excelență nu stăm mai bine. Potrivit tabelelor de mai sus, la simularea națională de la Evaluarea Națională a fost luată o singură notă de 10.00, la limba română, însă, în final niciun elev nu a obținut media 10.00, adică la ambele discipline de examen nota maximă.
Rezultate mai bune au fost totuși obținute la simularea județeană de la Evaluarea Națională, teste date de IȘJ Buzău înaintea simulărilor naționale.
Mai exact, vorbim de 3 note de 10 la limba română, la clasa VIII-a, obținute de elevi de la Școala nr. 11 din municipiul Buzău și doi elevi din Școala nr .1. Mai multe note maxime au fost obținute la matematică. Este vorba despre 9 elevi de clasa VIII-a de la Hasdeu, Școala 11 (trei note), școala din Gherăseni (două note), Râmnicu Sărat, Săpoca și Merei.

La simularea națională de la Bacalaureat nu a fost obținută nicio medie de 10.00. (foto tabel raport IȘJ mai sus) . O situație pe notele obținute la fiecare probă , raportul IȘJ arată că niciun elev nu a luat nota maximă la limba și literatura română la simularea națională de BAC. Au fost totuși lucrări fără greșeală la matematică și istorie, adică la disciplinele de la proba obligatorie a profilului, respectiv 24 de teze, dar și la disciplinele de la proba la alegere a profilului, unde 12 elevi au dat lucrări perfecte.
Iată analiza comparativă a rezultatelor, pe unități de învățământ, între simularea județeană și cea națională din care reiese care sunt liceele cu promovare 0%, după simularea națională, unele dintre ele fiind în scădere după simularea județeană a Bacalaureatului unde au avut promovare.
”Din analiza datelor, se constată că, deși procentul de promovabilitate a crescut de la 36,36% la 48,05%, cu 12,14%, există însă 8 unități de învățământ cu 0% promovabilitate și doar 5 unități de învățământ au procentul de promovabilitate mai mare de 50%”, informează IȘJ.
Topul celor mai slabe școli și licee din județ
Cea mai gravă situație a fost înregistrată în 8 licee și 3 școli generale unde niciun elev nu a promovat simularea examenului național. Potrivit IȘJ, la simularea județeană a Evaluării Naționale, niciun elev de la Școala Gimnazială Ilie Pavel, Școala Gimnazială Bozioru și Școala Gimnazială Largu nu a obținut măcar media 5.00 la simularea Evaluării Naționale. Iată și lista liceelor unde promovarea a fost 0 la simularea națională a Bacalaureatului.

Analiza a fost prezentată și în Colegiul Prefectural, Daniela Palcău explicând care este situația acestor unități de învățământ care au promovare 0.
”Veterinari care să nu ia BAC-ul?!, a fost replica prefectului Daniel Țiclea după explicațiile inspectorului școlar general.
Ca urmare a acestor rezultate, inspectorii școlari vor demara inspecții în școli. Vor fi 28 de echipe care timp de două săptămâni vor intra la ore și vor verifica prezența la cursuri, dar și notele elevilor, obținute în ultimii patru ani de gimnaziu sau de liceu, după caz, astfel încât să se observe dacă, în trecut, notele au fost puse pe merit sau nu și cum, după patru ani de studiu, nu se obține medie de trecere la un examen național.








Adaugă comentarii