Proiectul prin care consilierul local Irinel Cîrstea, în colaborare cu expertul de mediu Haritina Crăiță, cerea revizuirea unei hotărâri mai vechi a Consiliului Local, mai exact modificarea studiului privind transformarea Crângului în pădure-parc, respins în unanimitate de consilierii PSD. Așa cum se anticipa, subiectul a provocat din nou discuții aprinse în timpul ședinței, ambele tabere având susținători care și-au spus punctele de vedere în plen.
Prima care a luat cuvântul, aducând argumente menite să convingă cât de necesară este adoptarea acestui proiect a fost chiar Haritina Crăiță. Expertul de mediu a explicat că acest pas este necesar tocmai pentru a respecta o sarcină transmisă de Agenția pentru Protecția Mediului, încă de anul trecut. În plus, Haritina a punctat faptul că laleaua galbenă, specia protejată care ar putea fi distrusă prin aceste amenajări făcute de Primărie, ar putea fi identificată doar în luna aprilie, când este înflorită.
La microfon i-a urmat Ileana Bănucu, director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Buzău care a ținut să explice că s-au respectat toți pașii legali și, în continuare, se va ține cont de părerile autorizate ale experților.
În final, proiectul a fost respins, obținând doar avizul consilierilor Opoziției, în timp ce consilierii PSD au votat împotrivă.
În această situație, Irinel Cîrstea, inițiatorul proiectului, spune că atât timp cât nu se va face cartarea, adică cu GPS- ul să se delimiteze unde cresc lalele galbene în Crâng, unde sunt stejarii seculari, și să se delimiteze aceste spații de restul zonelor, există riscul ca transformarea Crângului în pădure parc să distrugă speciile protejate, considerate patrimoniu natural al orașului.
Stejarii deja s-au tăiat, vedem în primăvară unde mai cresc lalelele. Eu cunosc bine o parte din locuri din primăvara trecută.