Se dau bani bani europeni pentru împădurirea terenurilor, inclusiv pentru înființarea de perdele forestiere. Fondurile, direcționate prin PNRR, sunt alocate atât pentru proiectare, cât și pentru înființarea și întreținerea plantațiilor propriu zise. Vinerea trecută s-a dat startul perioadei în care se pot depune cererile, iar în câteva zile s-au adunat neașteptat de multe solicitări. Potrivit reprezentanților Gărzii Forestiere Focșani, au fost depuse cereri inclusiv din județul Buzău.
Sunt 500 milioane de euro ce pot fi folosiți pentru împăduriri, iar beneficiari pot fi primăriile, persoanele fizice sau juridice, proprietarii de terenuri arabile, pajiști și culturi permanente.
”Valoarea alocată acestei măsuri este de 500 milioane euro, sesiunea de depunere a cererilor va fi de tip apel deschis pentru toți solicitanții eligibili, în limita bugetului maxim alocat și se va desfășura până în luna februarie 2026. Sunt pretabile pentru împădurire suprafețele de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, cu excepția terenurilor agricole cu o valoare naturală ridicată, din categoria pajiștilor naturale permanente, zonelor umede și a altor categorii de terenuri agricole. Suprafața minimă pentru accesarea măsurii este de 0,50 ha pentru înființarea de trupuri de pădure și de 0,10 ha pentru înființarea de perdele forestiere de protecție”, arată Garda Forestieră Focșani.
Va fi aplicat principiul ”primul venit, primul servit”, motiv pentru care cine vrea banii europeni trebuie să se grăbească și să depună cererea de finanțare.
Avantajul acestei măsuri este birocrația redusă, sprijinul financiar pentru împăduriri fiind acordat sub forma unor costuri standard, cu valoare fixă.
Costurile eligibile sunt:
– costurile standard aferente elaborării proiectului tehnic de împădurire;
– costurile standard aferente împrejmuirii plantației;
– costurile standard aferente lucrărilor de înființare a plantației;
– costurile standard aferente lucrărilor de întreținere a plantației;
– costurile standard aferente compensațiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol, acordate pe o perioadă de 12 ani;
– costurile pentru refacerea plantației în cazul apariției unui eveniment produs de factori biotici și abiotici.
Important de știut este că nu trebuie justificate cheltuielile prin documente, iar beneficiarii primesc, suplimentar, și o primă de sechestrare forestieră în cuantum de 456 euro/an/ha, pentru o perioadă de 20 de ani de la înființarea plantației.
Cererile pot fi depuse la adresa de internet https://impaduriripnrr.mmap.ro, unde se regăsește și ghidul de finanțare.
Adaugă comentarii