După ce joi a nins în întreg județul, precipitațiile iau o pauză. Cel puțin până la finele săptămânii viitoare, vremea va fi mai blândă. Nu vor mai cădea ninsori, iar temperaturile vor fi mai plăcute, a anunțat, la Focus Tv, meteorologul de serviciu de la ANM, Meda Andrei.
“Ce a fost mai greu a trecut, deși joi a fost o zi de iarnă, nimic spectaculos în acest episod. Va fi chiar mai liniște de atât în zilele care vor urma și asta cel puțin până spre 14- 15 decembrie, când așteptăm din nou precipitații. Dar, zilele acestea puțin probabil să cadă precipitații, doar ceva fulguieli sau ninsoare slabă în zona de munte. De vânt nu se poate vorbi, cel mult moderat, adică spre 30- 35 km/h.”
Abia la jumătatea lunii sunt așteptate noi episoade cu ninsori în sud estul țării.
Însă, cum mai sunt doar câteva săptămâni până la Crăciun, toată lumea se întreabă cum va fi vremea în zilele de sărbătoare, dacă vom avea sau nu ninsori ca în povești inclusiv în orașe. Deocamdată nici meteorologii nu pot spune exact. Este prea devreme pentru o prognoză exactă, dar cert este un lucru: cu siguranță pasionații de schi și săniuș vor găsi zăpadă pe pârtii.
“Estimările pe termen lung ne spun că în zilele de Crăciun temperaturile o să fie apropiate de ceea ce ar trebui să fie în mod normal, adică maxime în general între 1 și 4 grade, minime negative. Pot să fie precipitații, nu este exclusă fie chiar sub formă de ninsoare, dar la punct fix și zona restrânsă din țară este foarte greu de spus în acest moment. În zona de munte sunt șanse mari să fie strat de zăpadă, dacă ninge sau nu chiar în zilele respective iarăși, este dificil de estimată acum dar strat de zăpadă cel mai probabil va fi pentru că s-a depus și astăzi și se mai depune, vor mai fi ceva reprize de ninsoare în zona de munte, mai ales la peste 1300 -1400 m. În zonele mai joase, din ce ne arată prognozele actuale, va fi vreme normală pentru acea dată, nu se întrevede nimic ieșit din comun.”
Pe de altă parte, specialiștii de la ANM spun că, în contextul schimbărilor climatice, iernile cu zăpezi abundente în sud-estul țării vor fi tot mai rare. Ninsorile nu vor lipsi, însă nu vor fi în cantități semnificative.
“Având în vedere contextul schimbărilor climatice, despre care tot se vorbește de mai mult de 10 ani, sunt și momente în care se încălzește vremea, temperaturile sunt mai ridicate și în afară de ninsori avem și ploaie, lapoviță și atunci sunt șanse mari de freezing rain, de polei, în nopțile mai reci să se facă ghețuș, să înghețe solul și așa mai departe. Dar, asta deja se știe, atmosfera se încălzește, mediile temperaturilor sunt tot mai ridicate și atunci, în acest context, numărul cu zile de ninsoare sau numărul de zile în care există strat de zăpadă, în special aici în partea de sus și de sud est a țării, sunt mai puține față de ce aveam acum 10-20 ani”, a adăugat meteorologul de serviciu de la ANM, Meda Andrei.
Adaugă comentarii