După un debut cu temperaturi pozitive record pentru această perioadă a anului, când mercurul din termometre a urcat până la 24 de grade Celsius, noiembrie schimbă foaia, iar la doar trei zile distanță după temperaturile primăvăratice la Buzău se înregistrează doar 9 grade Celsius. Cu alte cuvinte, o schimbare bruscă a vremii despre care medicii spun că este mediul favorabil producerii unui val de viroze. De altfel, în cabinele medicilor de familie deja se simte aglomerația, însă vestea bună este că până acum nu a fost înregistrat niciun caz de gripă, dar timpul nu este trecut. Tocmai din acest motiv, specialiștii spun că prevenția este cel mai bun medicament, mai ales în această perioadă când transmiterea comunitară a virusului SARS-CoV-2 este atât de ridicată iar o viroză ar putea duce la complicații.
Medicul Gina Câmpeanu spune că în această perioadă cea mai eficientă prevenție împotriva gripei sau a virozelor de sezon se obține prin vaccinarea antigripală.
”Mesajul nostru este unul permanent pentru pacienții noștri. Încercăm să-i convingem că vaccinarea este singurul mod de a preveni eficient. Nu medicamente sau chimicale care pot crește imunitatea. Tot timpul mămicile vin să neîntrebe ce putem face în acest sezon rece? Asta putem să facem. Să-i vaccinăm antigripal sau antiCOVID dacă are peste 12 ani pentru că în istorie vaccinarea s-a dovedit eficientă pentru eradicarea multor boli cronice, cronice devenite ulterior”, a explicat medicul de familie Gina Câmpeanu.
De altfel, până acum Buzăul a primit 8.000 de doze cu serul antigripal care deja au fost distribuite mei.
”Am mai sosit încă două tranșe de vaccin. Acestea au fost distribuite către medicii de familie și s-au adresat copiilor, bolnavilor cronici dar și pentru centrele rezidențiale și spitale. Am avut în jur de 8.000 de doze de vaccin antigripal”, a spus Cristina Ungureanu, director DSP Buzău
Imediat ce au ajuns în cabinetele medicilor de familie dozele au și fost administrate, primii beneficiari fiind copii și mai apoi bolnavii cronici. Totuși, medicii de familie spun că vaccinul este insuficient și că ar mai fi nevoie de încă un lot pentru că sunt cereri.
”Dozele solicitate au fost furnizate destul de repede și le-am și furnizat copiilor, apoi s-a deschis campania de vaccinare și la adulși deși pentru început am primit doar 40 de doze. Acestea au fost prioritizate pentru bolnavii cronici. Este benefică vaccinarea antigripală, oamenii sunt receptivi la vaccinarea antigripală. Ne întreabă, vin când îi anunțăm că avem vaccin. Avem nevoie și de al doilea lot de vaccinpentru că cereri vom avea în continuare”, spune Gina Câmpeanu, medic de familie.
Pe lângă vaccinare, medicii de familie recomandă și prudență în această perioadă. De exemplu, Gina Câmpeanu spune că pe lângă regulile de bază pe care le respectă fiecare este foarte important ca la primele semne de boală să fie cunsultat un specialist și să nu fie administrat un tratament după rețete găsite pe rețele sociale.
”În această perioadă, trecerea bruscă de la temperaturi de 20 de grade la cele de 8 -10 grade poate să provoace multe infecții respiratorii și în aces sens le recomand tuturor să se hrănească cu multe fructe și legume , să se îmbrace adecvat, să evite zonele aglomerate și la primul semn de boală să contacteze medicul de familie pentru a urma calea cea potrivită. Nu trebuie să ne tratăm după Facebook, după internet și doar în colaborare cu medicul ”, recomandă Gina Câmpeanu, medic de familie.
Recomandările medicilor de familie vin și în contextul unui număr destul de ridicat de persoane care deja s-au îmbolnăvit în ultima lună și mai ales a faptului că, spre deosebire de sezonul trecut, acum mai multe persoane au avut nevoie de internare.
”De la 1 octombrie și până în prezent am înregistrat 4.591 de infecții respiratorii și 1.973 de pneumonii. Am avut totuși mai puține infecții respiratorii decât anul trecut, când am înregistrat 5.253 dar în 2021 avem mai multe internări, respectiv 98 față de46, adică un număr dublu. Pe de altă parte, în ceea ce privește cazurile de pneumonii avem deja 1973 de cazuri confirmate față de 1199 înregistrate anul trecut, 550 dintre bolnavi având nevoie de internare. Acest număr mare de internări poate fi explicat și prin faptul că, acum oamenii se tem de infecția cu SARS-CoV-2 și atunci merg la spital”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP
Adaugă comentarii