”E de groază!” Este strigătul de ajutor al unui angajat din Spitalul Județean. Mihai Ștefan, coordonatorul secției tampon, care deși a fost amenajată pentru bolnavii cu alte afecțiuni și suspecții COVID-19 a ajuns să fie plină de pacienții infectați cu SARS-CoV-2, vorbește despre infernul prin care trec cadrele medicale de aproape doi ani de zile.
”E de groază. Avem secția plină. 27 de paturi. Astăzi de dimineață ne-au murit doi pacienți. Se decompensează foarte repede”, spune Mihai Ștefan.
Gradul de oboseală a atins cote maxime, iar în unele spitale teama de a trata pacienții infectați cu SARS-CoV-2 i-a determinat pe unii angajați chiar să renunțe la posturile pe care le au au de ani buni. S-a întâmplat la Spitalul Municipal Nehoiu care de astăzi tratează bolnavii COVID-19, însă plecări și pensionări au fost în număr foarte mare și în Spitalul Județean Buzău. Nu mai puțin de 120 de cadre medicale a pierdut cea mare unitate spitalicească din județ de la debutul pandemiei.
”Datorită acestor modificări de care am avut nevoie pentru a face față valului de pacienți COVID și a multor zone de tampon pe care a trebuit să le amenajăm și în care deja avem acum doar pacienți COVID, știți că echiparea și dezechiparea corespunzătoare pentru a intra la bolnavii infectați plus perioada în care stă o persoană îmbrăcată complet în costumul de protecție nu poate să fie mai mare de trei-patru ore pentru că deja este un disconfort foarte mare. Deci personalul nu mai poate sta în ture exact ca un angajat care nu tratează COVID și, ca atare, s-au făcut angajări de la debutul pandemiei. În plus, ne-au ieșit la pensie și au plecat din spital un număr de peste 120 de persoane, respectiv asistente, infirmiere și brancardieri”, a explicat Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.
Pentru a suplini lipsa de personal a fost nevoie de angajări în regim de urgență astfel încât unitatea medicală să poate face față afluxului de pacienți.
„Această lipsă s-a putut acoperi doar prin angajări pe această perioadă de urgență plus locurile suplimentare solicitate de secțiile care atratează pacienți COPVID. De exemplu, la UPU s-au făcut suplimentări de 20 de locuri asistenți și înfirmiere, la pneumologie au fost opt asistente , opt infirmiere”, a explicat Damian.
Totuși, numărul de bolnavi a atins valori record. Ieri, 13 octombrie, erau internați în spital 118 bolnavi cu COVIDîn condițiile în care spitalul are amenajate doar 88 de paturi pentru pozitivi. În aceste condiții și UPU a fost transformată într-o adevărată secție, acolo ieri fiind ținuți, din lipsă de paturi în secțiile COVID 18 persoane.
În prezent, 30% dintre cadrele medicale tratează exclusiv bolnavi COVID, în timp ce restul, în special din secțiile unde au fost limitate internările și intervențiile chirurgicale, ajută la tratarea bolnavilor pozitivi la infecția cu SARS-CoV-2.
Adaugă comentarii