Actualitate

Zeci de șomeri care nu știu să scrie și să citească, integrați pe piața muncii. Unii vor fi angajați la societăți din subordinea Primăriilor Buzău și Râmnicu Sărat

Nu știu carte dar au voință de muncă. Este vorba despre cei care sunt înregistrați în bazele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă ca șomeri neindemnizați, fără studii sau cu mai puțin de patru clase absolvite și care vor totuși să-și găsească un loc de muncă. Pentru această categorie de șomeri, de altfel extrem de numeroasă, ultimele statistici arătând circa 2.500 de persoane, AJOFM Buzău a găsit, de curând, o soluție. Mai exact, îi va califica în meserii necesare societăților din subordinea Primăriilor și chiar pentru firme din domeniul privat care se confruntă cu o criză acută a forței de muncă.

Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, a explicat că a stat de vorbă atât cu reprezentați din Primăria Buzău cât și din Râmnicu Sărat dar și cu agenți economici care sunt în căutarea de forță de muncă și a luat decizia ca este nevoie de lucrători la spații verzi și de cameriste și femei de serviciu în domeniul HoReCa.

Ionel Tociu

Astfel, de anul acesta a inclus pe lista cursurilor de calificare pe care le organizează, gratuit pentru șomeri, aceste specializări. Cursurile vor începe săptămâna viitoare, iar angajatorii abia așteaptă viitorii salariați.

Pentru început vor fi calificate 47 de persoane , însă cererea este mult mai mare chiar și din partea șomerilor.

În decembrie 2021, Buzăul număra circa 6500 de șomeri neindemnizați, în scădere față de ianuarie 2021 când numărul acestora era de 10.805 persoane . În același timp, rata șomajului a scăzut de la 7,84% la 1 ianuarie la 4,75% în decembrie 2021.