Un soi de zmeură din America Centrală a prins rădăcini la Poșta Câlnău. Dănuț Panait, unul dintre cei mai mari cultivatori de zmeură din Buzău, a decis să înlocuiască soiurile românești cu unul adus de peste hotare despre care se spune că ar avea o producție mai mare și, în același timp, are și o coacere mai lentă ceea ce îi aduce agricultorului mai puține pierderi. Zmeura americană pare că s-a adaptat foarte bine la solul românesc astfel că anul acesta buzoianul speră să culeagă peste 20 de tone de fructe.
Dănuț Panait a început să cultive zmeură în urmă cu 18 ani, după ce, mai întâi a muncit pentru producătorii de fructe de pădure din Germania. Întors acasă, în comuna Poșta Câlnău, buzoianul și-a amenajat propria plantație.
Lucrurile au mers bine o perioadă, însă soiurile pe care le cultiva nu îl mulțumeau așa că, în urmă cu trei ani, a decis să schimbe cultura. A ales un soi de zmeură din America Centrală pe care îl mai cultivă doar trei agricultori din România. Buzoianul spune că fructele sunt gustoase, au o coacere lentă și planta este foarte productivă.
Plantația de zmeură americană se întinde pe un hectar, o suprafață de pe care Dănuț Panait speră să culeagă 20 de tone de fructe. După trei ani de muncă, în aceste zile agricultorul a cules primele fructe de zmeură.
”Deocamdată am cules o cantitate mai mică pe care am vândut-o la Buzău. Noi vindem kilogramul, en gros, cu 35 de lei. Pe piață se vinde cu 50-60 de lei”, a spus Dănuț Panait.
Zmeura cultivată la Poșta Câlnău este atestată bio, iar cea mai mare cantitate va ajunge în supermarket-uri. Dănuț Panait a înființat o Cooperativă Agricolă, alături de alți producători din Prahova, Târgoviște și București, tocmai pentru a putea încheia contracte cu marile lanțuri de magazine. În acest fel, buzoianul a reușit să aibă să-și vândă producția în trei supermarket-uri, la categoria produse bio.
Adaugă comentarii