Actualitate

Zona neobișnuită în care s-a produs un cutremur în Buzău. Seisme în lanț, activitate stranie

Activitate seismică intensă în sudul României, unde s-au înregistrat mai multe cutremure de suprafață începând de ieri dimineață, inclusiv unul de magnitudine crescută, care s-a simțit la sute de km distanță.

Zona în care au fost înregistrate mișcările telurice este mai puțin obișnuită. Este și cazul unui cutremur produs în această dimineață în județul Buzău, la ora 8.30. Deși e vorba de un seism mic, de 2,2 grade pe scara Richter, acesta s-a produs pe raza comunei Boldu. În datele de seismicitate recentă nu au mai fost cutremure în această zonă, INFP incluzând cutremurul ca fiind înregistrat în zona Muntenia, nu în zona seismică Vrancea, din care face parte și Buzăul.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25,7 km și a fost precedat de alte 5 seisme de suprafață. Din cele 5, 4 au fost în Muntenia.

Cel mai puternic dintre cutremure s-a produs aproape de miezul nopții, la ora 23.50, în județul Ialomița. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut 4 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 15,8 km. Epicentrul a fost stabilit pe raza localității Ciochina, în Câmpia Bărăganului, la circa 24 de km de Slobozia. Cutremurul s-a simțit puternic în zona epicentrală, dar a fost resimțit și la distanțe mari, la București, Galați sau Constanța,  la o intensitate mai scăzută. De altfel, mai multe persoane au avut un feedback și au lăsat mărturii pe site-ul INFP.

” S-a simțit tare de tot, mi-au căzut de pe rafturi chestii”, a scris o persoană aflată la circa 2 km de epicentru.

Un alt cutremur produs pe raza județului Buzău a fost înregistrat duminică. De data aceasta a fost vorba despre o mișcare telurică tipică pentru zona seismică Vrancea, un cutremur de mare adâncime, produs la aproape 123 de km. Seismul de duminică a avut epicentrul la Gura Teghii și a avut magnitudinea 3,6 grade pe scara Richter.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian