Actualitate

A început Postul Crăciunului. Urmează 40 de zile fără carne, dar cu multe dezlegări

Începând de astăzi, credincioșii ortodocși intră în Postul Crăciunului, cunoscut şi ca „postul bucuriei”, care îi pregătește spiritual pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Urmează 40 de zile în care credincioșii sunt îndemnați să uite de poftele trupești și hrana ”de dulce”. În schimb, trebuie să cultive rugăciunea, faptele bune şi să îndepărteze gândurile negative. Practic, cine postește, de azi încolo trebuie să dea uitării carnea, lactatele şi ouăle, iar în zilele de luni, miercuri şi vineri să nu consume fără ulei şi vin. Pentru mulți credincioși, postul a început de ieri, dat fiind că a fost vineri, zi în care de regulă nu se mănâncă produse de origine animală.

Postul Crăciunului este însă unul destul de blând, pentru că sunt multe zile cu dezlegare la pește, adică în toate zilele de sărbătoare, dar și în zilele de sâmbătă şi duminică dintre 21 noiembrie şi 24 decembrie.

Preoţii spun că postul este un timp potrivit pentru purificare trupească și sufletească, pentru linişte şi găsirea sensului profund al sărbătorii care urmează. Și nutriţioniştii notează că alimentaţia bazată pe legume, fructe şi cereale, cu absenţa produselor de origine animală, poate avea efecte pozitive pentru sănătate. Totuși, medicii avertizează că oamenii trebuie să fie foarte atenți, pentru că postul le poate face mai mult rău decât bine dacă nu țin cont de câteva sfaturi și cad în extrema exceselor alimentar.

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic ne învață care sunt greșelile ce trebuie evitate în post:

– Mâncatul excesiv: principiul de bază în post este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame.

– Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume).

– Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, care este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care ne îngrașă cu calorii goale și “ruginesc”.

– Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios adevărat este limitat inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește.

Important de știut e că postul nu e obligatoriu, iar persoanele care au probleme de sănătate pot fi scutite, pentru că scopul nu e doar abținerea de la alimente ”de dulce”, cât schimbarea interioară.