Actualitate

Cozonaci plini de zahăr, sare și E-uri. Topul mărcilor, după numărul aditivilor alimentari din compoziție

Cozonacul este desertul tradițional nelipsit de pe masa de Paște, și dacă acesta nu va fi gătit în casă, atunci trebuie acordată o atenție sporită produselor pe care le găsim în comerț. Studiul realizat de InfoCons a arătat că nu există cozonaci fără aditivi alimentari, iar numărul E-urilor din compoziție poate ajunge până la 16.

  • Media numericului de aditivi regăsiți în cozonacii analizați este de 6 .
  • La cozonacii cu nucă și cacao și alte arome (stafide) numericul de aditivi variază între 1 – 16
  • 69.57% dintre produsele studiate au avut în componență E471, adică moni și digliceride ale acizilor grași, un agent de îngroșare care ajută și la prelungirea duratei de viață a produselor. Nu se cunosc efecte adverse, dar unii specialist spun că ar putea fi asociat cu creșterea în greutate, și setea excesivă

În total, au fost analizate 23 de sortimente de cozonac cu diverse umpluturi: cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat.

Din punctul de vedere al procentului de umplutură , acesta variaza între 2.20 % si 27.2 % din compoziția cozonacilor analizați :

  • umplutură de nucă și cacao se regăsește într-o proporție cuprinsă între 2.20% și 50% din compoziția cozonacilor
    • umplutură de ciocolată se regăsește într-o proporție cuprinsă între 6% și 27.2% din compoziția cozonacilor
    • umplutură de rahat se regăsește într-o proporție cuprinsă între 8% și 17% din compoziția cozonacilor

Un alt pericol întâlnit este zahărul care, în unele situații, poate ajunge la 32 de grame la 100 de grame de produs.

  • Valoarea energetică a cozonacilor ce au facut obiectului studiului InfoCons este cuprinsa între 286 kcal și 382 kcal.
  • La cozonacii cu ciocolată și alte arome ( alune de pădure , nuci , rom și nuci , rom și rahat ) cantitatea de zaharuri variază între 19 g și 32 g

Și conțintul ridicat de sare ar putea rezeprenta o problem, având în vedere semnalul de alarmă tras de Organizația Mondială a Sănătății.

”Cantitatea de sare aferentă tuturor produselor tip cozonac cu diverse umpluturi s-a situat între 0.1g și 1.73g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi”.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian