Actualitate

Frig în sălile de clasă. Părinții se plâng că le îngheață copiii la școală

frig in clase
Foto cu caracter ilustrativ

În întreaga țară, temperaturile au scăzut drastic în ultimele săptămâni, mai ales pe timpul nopții. Este frig de-a binelea seara și dimineața, așa că deja au fost pornite centralele de apartament, dar și clienții racordați la sistemele centralizate primesc căldură. Nu și școlile. Cel puțin în municipiul Buzău. Deși majoritatea unităților de învățământ au centrale proprii, nu toate clasele sunt încălzite. Pe lista școlilor în care nu se furnizează căldură se află școli gimnaziale, dar și licee din oraș.

În ultimele zile, părinții s-au tot plâns că elevii stau îmbrăcați în clase, din cauza frigului, sperând să fie luate măsuri.

“Nu e normal ca profesorii si copiii sa stea cu gecile pe ei si cu gluga in cap in liceele din Buzau! … Cred ca sunt 15-16 grade inauntru”.

Buna ziua, domnule primar! Cand se va da drumul la caldura in scoli? Copiii stau cu gecile pe ei. Nu e normal. Daca se imbolnavesc numai noi, parintii, stim cat tragem cu ei si mai ales cum facem ca patronii sa ne inteleaga sa ne lase sa stam cu ei acasa. Si asta in cazuri fericite, dar se poate ajunge la pneumonii, asta insemnand internarea in spital. Cand am intrebat la scola, stiind ca au centrala proprie, mi s-a spus ca primaria hotaraste cand va fi cald in clase. Va rog urgentati, caci e o reala problema. Multumesc!

Răspunsurile oferite de conducerea unităților de învățământ sunt diverse. În unele unități s-au înregistrat defecțiuni ce necesită timp pentru reparații, cum este cazul Colegiului Hasdeu.

“Deocamdată nu am dat drumul la căldură, urmează. Au fost ceva probleme la centrală, se lucrează, se verifică. Deocamdată, este bine în clase”, spune directorul Colegiului Hasdeu, Relu Olteanu.

În altele, elevii sunt mai mult plecați din școală, având programată Săptămâna Verde, așa că nu a fost pornită căldura, în timp ce în unele școli, directorii au decis că, deocamdată, nu este momentul să dea drumul la căldură.  

„Încă nu am dat drumul la căldură, pentru că, dacă dăm drumul acum trebuie să o oprim vineri, pentru că urmează o săptămână de vacanță. Nimeni nu ne-a sesizat că nu este în regulă în clase, e mai răcore dar nu ne-a sesizat că nu se poate sta, dacă vor fi sesizări, vom da drumul. Dar, nici măcar din cămin nu am avut sesizări. Am dat drumul la căldură doar în sala de sport, unde copiii fac antrenamente în pantaloni scurți și am avut solicitări. Luni, după vacanță, cu siguranță vom porni căldura peste tot”, a declarat directorul Liceului cu Program Sportiv Buzău, Cătălin Cighir.

În alte școli, abia de ieri au început să se dezmorțească în clase caloriferele, însă mai durează până când va fi cald în clase și laboratoare.

“Am pornit centrala ieri, dar nu chiar toată ziua, pentru că trebuie să aerisim și noi caloriferele, acest lucru se va întâmpla în vacanță”, spune directorul Colegiului Eminescu, Camelia Voicu.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian