Zona Vrancea e o sursă seismică unică în lume, iar pe glob mai există doar 3 zone asemănătoare, nu însă identice. Este ceea ce relevă un studiu publicat recent de un grup de cercetări de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Lucrarea, care este semnată de reputatul seismolog Mircea Radulian și de cercetătoarele Mihaela Popa și Raluca Dinescu, caracterizează zona Vrancea ca fiind un ”cuib seismic”. Invitat la Focus TV, Mircea Radulian a explicat ce înseamnă ”cuib seismic” și ce caracterizează zona Vrancea.
Ceea ce face din zona Vrancea să fie unică este însă faptul că aici au loc pe de o parte cutremure mici, iar pe de altă parte unele majore, de peste 7 grade Richter. Iar faptul că pământul se mișcă în această zonă periodic este normal. Seismologul spune că un număr de 18 cutremure, câte au fost în zona Vrancea de la începutul anului, nu reprezintă altceva decât o activitate normală.
Cercetătorii români spun că seismele de până în 6 grade pe scara Richter, care se produc cu ritmicitatea cunoscută, nu trebuie să ne îngrijoreze. Abia din momentul în care apar anomaliile ar trebui să ne facem griji, iar asta înseamnă, pentru specialiști, fie o intensificare a activității seismice, fie lipsa cutremurelor.
Seismologii speră ca, pe măsură ce vor cunoaște cît mai bine zona Vrancea, prin intermediul cercetărilor, să poate ajunge în situația în care să poată anticipa cît mai exact momentul producerii unui seism major. Pentru moment însă nu se pot face predicții exacte, pentru că nu există o periodicitate clară a producerii unor cutremure de peste 6 grade. Cert e că totul e bine cât timp în zona Vrancea au loc cutremure mici și dese.
Adaugă comentarii