Actualitate

400 km pe bicicletă, de la Chișinău la Sărata Monteoru, proiectul inedit al lui Cristi Mănăilă, împătimit al curselor de anduranță

Sursa foto Fb/ Cristi Manaila

Aproape 400 km pe bicicletă, de la Chișinău la Sărata Monteoru. Este acțiunea inedită organizată, anul acesta, în cadrul festivalului Zilele Chișinăului la Buzău. Doi buzoieni pasionați de ciclism, Cristi Mănăilă și Viorel Vișan, sunt cei care vor lega simbolic, prin parcurgerea acestui traseu, Buzăul și Chișinăul.

Inițiativa i-a aparținut lui Cristi Mănăilă, fost militar de carieră, pasionat de ciclism, cunoscut ca participant la curse de anduranță. După ce în weekend au străbătut pe bicicletă 600 km în penultima etapă a Trofeului Dumitru Dan, Cristi Mănăilă și Viorel Vișan au pornit într-un nou proiect. Joi dimineață, la ora 10:00, au plecat din Chișinău. Și-au propus să parcurgă traseul dintre capitala Republicii Moldova și Sărata Monteoru, locul unde se desfășoară Festivalul Zilele Chișinăului la Buzău, până sâmbătă după amiază.

Pe tot traseul, de circa 400 km, cei doi buzoieni vor opri în locuri dinainte stabilite. Este vorba despre obiective din Republica Moldova și România, pe care le vor promova intens, zilele acestea.

“Traseul are tema “Istorie și tradiții în 400 km Chișinău-Buzău-Sărata-Monteoru!”  și este integrat în acțiunea BuzăuFest si Zilele Chișinăului la Buzău. Este o uniune a Buzăului și Chișinău în acești 400 de km de-a lungul cărora am stabilit câteva obiective pe care le promovăm. De la Chișinău, avem Arcul de Triumf , apoi Vinăria Bardar, o vinărie foarte veche, cu tradiție. Când ajungem în țară, la Huși, avem Muzeul Viticulturii, iar în Buzău vom ajunge la închisoarea de la Râmnicu Sărat, la Racovițeni la Cimitirul eroilor germani, în Parcul Crâng și apoi la Sărata Monteoru. Trebuie să ajungem pe 4 iunie, la ora 16: 30, la Sărata Monteoru. Vom face tot posibilul să ne încadrăm în acest interval”, a declarat Cristi Mănăilă, pentru șansanews.ro.

Astăzi, în prima zi a acestei aventuri, cei doi cicliști au avut parte de o vreme nu prea prietenoasă, însă, și-au continuat drumul fără să ezite.

“Până acum a fost bine. Am înfruntat temperaturi de 30-35 de grade, destul de cald, au fost și zone în care a plouat puțin, dar ne descurcăm,suntem obișnuiți cu aceste curse de anduranță, curse lungi. De altfel, împreună cu Viorel Vișan, abia am terminat, în weekend, brevetul de 600 km din cadrul Trofeului Dumitru Dan, așa că suntem pregătiți.”

Pe drumul de la Chișinău la Buzău, echipa de cicliști va fi întâmpinată, din loc în loc, de alte grupuri de sportivi.

“La ora 15:00 ne-au așteptat 3 cicliști din Republica Moldova care ne-au însoțit până la ieșire din Chișău. Un alt grup de cicliști ne întâmpină la vreo 30 de km de Bârlad, ne vor însoți până ieșim din oraș. Și la Buzău, sâmbătă, la ora 15:00, vor fi cicliști care ne vor însoți către Sărata Monteoru.”