Actualitate SĂNĂTATE

A apărut concurența pentru Spitalul CFR. Cine și-ar mai dori să preia unitatea

Au trecut luni bune de când Primăria Buzău a anunțat că va face demersuri pentru a prelua în administrare Spitalul CFR, secție exterioară a Spitalului CFR Galați, însă nimic nu s-a schimbat. În continuare spitalul se află în subordinea Ministerului Transporturilor, deși, în vară, autoritățile locale anunțau că vor să preia urgent unitatea ca punct de plecare în realizarea unui spital municipal la Buzău.

Între timp, unitatea medicală are nevoie de două investiții urgente. Prima este achiziționarea unei centrale proprii întrucât primăria vrea debranșarea obiectivului care face ca sistemul de termoficare să livreze, cu pierderi, agent termic către spital. A doua investiție, majoră și necesară, este pentru achiziționarea unui computer tomograf.

Într- o intervenție în direct la Focus Tv, deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate, a declarat că se va adresa oficial ministrului Transporturilor și îi va cere să semneze cât mai repede darea în administrare a spitalului către Primăria Buzău, pentru a putea, astfel, să beneficieze de finanțarea necesară.

“100% decizia cea mai bună este ca Spitalul CFR să treacă la Primăria Buzău, și asta voi susține într-o scrisoare oficială către ministrul Sorin Grindeanu. Dar, dacă refuză să transfere clădirile în administrare către primărie, trebuie să finanțeze mai bine spitalul care are medici căutați de buzoieni, dar infrastructură și servicii medicale puține în raport cu potențialul medicilor.ii, Spitalul CFR ”

Deputatul USR a arătat că din punct de vedere al finanțării,  Spitalul CFR Buzău suferă enorm. Sunt lipsuri uriașe iar conducerea unității se vede nevoită să renunțe la unele investiții.

“E nevoie de un tomograf, este nevoie de o centrală nouă pe gaz care costă cât costă un CT și conducerea spitalului este obligată să aleagă între cele două, neavând bani. Nu e normal să facă o asemenea alegere, ar trebui ca ministerul să găsească resurse pentru ambele. E o situație complicată la acest spital care are adresabilitate foarte mare, buzoienii apreciază medicii care trebuie să consulte în condiții cel puțin modeste. In calitate de vicepreședinte la Comisia pentru Sănătate, voi face două demersuri: voi cere de la Ministerul Transporturilor să ofere finanțare pentru centrală sau CT, să văd în ce măsură se poate implica și primăria, iar pe de altă parte voi cere să fie transferat spitalul către Primăria Buzău.”

Între timp, însă, dacă demersurile nu vor fi urgentate, situația s-ar putea complica. Nu doar Primăria Buzău și-ar dori să administreze spitalul, ci și MAI ar viza preluarea acestuia.

“Nu numai dl primar Toma dorește spitalul, ci și MAI dorește să preia structuri de la Ministerul Transporturilor, inclusiv Spitalul CFR, mai ales partea de ambulatoriu. Există un inters din partea MAI nu numai la Buzău, ci pentru unități din mai multe locații din țară”, a precizat, la Focus Tv, prefectul Daniel Țiclea.