Actualitate SĂNĂTATE

A început vaccinarea antigripală la categoriile de risc! Ce observații au medicii de familie la debutul sezonului rece

Buzăul a demarat în forță campania de vaccinare antigripală pentru persoanele aflate în categoriile de risc. Dozele cu ser au ajuns deja la medicii de familie care spun că au grăbit vaccinarea tocmai pentru că numărul persoanelor care se prezintă cu simptome specifice virozelor este în creștere. Pe de altă parte, continuă să fie înregistrate și cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.

Peste 9000 de doze cu ser antigripal au ajuns zilele trecute la Direcția de Sănătate Publică. Distribuția lor către medicii de familie a fost făcută imediat astfel că imunizarea categoriilor de risc a putut fi demarată încă de a 1 octombrie, adică mult mai devreme ca în alți ani.

”Am primit și cea de a doua tranșă de vaccin antigripal, respectiv 9110 doze pe care le-am distribuit imediat la cei 110 medici de familie. Aș putea spune că stăm foarte bine la această dată. Vaccinarea a început mai devreme ca în alți ani și pot să vă spun că noi, epidemiologii, așa am învățat în facultate că de 1 octombrie este foarte bine să ne vaccinăm pentru că avem timp suficient să ne creăm imunitate specifică”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef DSP Buzău.

Imediat ce au primit dozele cu ser, medicii de familie și-au chemat pacienții pentru a demara vaccinarea antigripală, mai ales că în cabinete ajung din ce în ce mai mulți pacienți cu simptome specifice virozelor respiratorii.

”Odată cu debutul temperaturilor mai scăzute, așa cum ne așteptam, au apărut și virozele, în special la copiii de până la 4-5 ani, dar și chiar și adulți. Simptomele sunt cele cunoscute, respectiv rinoree, tuse, strănut. A crescut numărul prezentărilor pentru aceste simptome dar am primit și vaccinul antigripal. Este bine că l-am primit mai devreme și deja am început imunizarea, în primul rând la categoriile de risc”, a spus Gina Câmpeanu, medic de familie.

În același timp, în cabinetele medicilor de familie continuă și testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2. Vestea bună este că numărul îmbolnăvirilor COVID-19 este în scădere.

 ”Noi testăm în continuare și pentru infecția cu SARS-CoV-2, și se pare că numărul infecțiilor este mai mic, dar mai sunt încă pozitivi. De exemplu, eu am în monitorizare 5 persoane. Pacienții au început să accepte mai ușor testarea și se prezintă la medic de la primele simptome”, a spus Gina Câmpeanu, medic de familie din Buzău.

Epidemiologii spun că este prea devreme pentru a face estimări despre cum va fi acest sezon rece, dat fiind faptul că monitorizarea virozelor a început abia de câteva zile, iar temperaturile sunt încă destul de ridicate, însă este recomandată, pe lângă vaccinarea antigripală, și menținerea măsurilor de protecție, în special în spațiile aglomerate și în colectivități.