Actualitate

A început vânătoarea de muncitori calificați în HoReCa. Câștigul minim depășește 4.000 de lei

A început sezonul ofertelor lansate pe piața muncii de angajatorii din HoReCa, iar pachetele salariale pregătite pentru muncitorii calificați depășesc 4000 de lei net. Este o primă analiză făcută de Ionel Tociu, directorul AJOFM, care în această perioadă pregătește prima bursă a locurilor de muncă din acest an la care și-au anunțat prezența un număr record de angajatori. Cei mai mulți sunt din domeniul HoReCa care vor să se pregătească pentru sezonul cald și vor avea nevoie de mai mulți angajați pentru a putea face față fluxului crescut de clienți.

”Avem foarte multe cereri, motiv pentru care am decis, pentru prima dată, să facem un triaj al angajatorilor în sensul că vor fi prezenți la bursă cei care au vacante un număr mare de posturi, iar pentru cei care au nevoie de 1-2 angajați, vom trimite noi către ei forță de muncă, din baza de date. Spațiul în care vom organiza bursa locurilor de muncă este mare însă nu suficient pentru a acoperi un număr atât de mare de angajatori”, a spus Ionel Tociu.

Potrivit directorului AJOFM sunt căutați muncitori în toate meseriile din HoReCa, de la personal necesar unităților de cazare, respectiv recepționer, cameristă, până la personal necesar în bucătărie – ajutor de bucătar, bucătar calificat, personal responsabil grătare și până la barman, ospătar, picolo, adică tot ce au nevoie proprietarii de terase.

Ionel Tociu

Din păcate, tineri pregătiți în aceste domenii nu se găsesc foarte ușor astfel, spune Ionel Tociu, pe piața muncii a început o adevărată vânătoare de muncitori calificați, iar pentru a-i atrage patronii au venit cu oferte salariale atractive. În primul câștigul de bază ar fi între 3.800-4200 de lei, minim, iar la această sumă de adaugă tichetele de masă, plus bonuri din încasări.

Ionel Tociu

O variantă pentru proprietarii teraselor sunt și elevii care au peste 16 ani sau proaspeții absolvenți. De altfel, racolarea de pe băncile școlii este deja o practică. Corina Moise, director Liceul Tehnic a explicat că mai mult de jumătate dintre elevii unității sunt angajați imediat după absolvire.

De altfel, deja la terasele din Buzău pot fi întâlniți tineri care au doar câteva zile de la angajare . Pe de altă parte, oferte de angajare în HoReCa sunt postate atât pe site-ul AJOFM cât și pe rețelele sociale.