Actualitate

A ÎNCEPUT VÂNĂTOAREA DE POCNITORI ILEGALE. Minor, prins că vindea mii de petarde pe o stradă din Buzău

Este vremea contrabandiştilor de materiale pirotehnice care pot fi extrem de periculoase dacă nu sunt folosite de cei autorizaţi. Iar riscurile sunt și mai mari când pocnitorile ori petardele ajung pe mâna minorilor.

Zilele acestea, polițiștii din Buzău au prins un copil de 15 ani din localitatea Măgura care încerca să vândă peste 5300 de petarde de diferite categorii și dimensiuni.  Adolescentul încerca să-și vândă marfa ilegală pe o stradă din municipiul Buzău când a fost depistat de polițiștii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Oamenii legii i-au confiscat imediat marfa băiatului și, totodată, i-au  amendat pe părinți care au fost avertizați că au obligația să-și supravegheze copilul.

In contextul în care abia a început sezonul petardelor și al pocnitorilor, polițiștii vin cu o serie de recomandari pentru a preveni evenimentele nedorite:  

”Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Totodată, poliţiştii atrag atenția asupra faptului că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor măsuri de siguranță atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente nedorite.

Pentru a preveni incidentele neplăcute şi chiar victimizarea populaţiei prin folosirea unor obiecte pirotehnice neconforme prevederilor legislative, precum şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă remis în preajma sărbătorilor de iarnă, cetăţenii sunt rugaţi să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice remise de lege.

În plus, poliţiştii avertizează: încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra ori manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol, supravegheaţi-I şi explicaţi-le riscul la care se expun!

Oamenii legii atrag atenția, în prag de sărbători, că singurele articole pirotehnice legale, ce pot fi cumpărate de la vânzătorii autorizați sunt: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, inele de foc și sateliți.