Actualitate Agricultura acum

Această plantă ar trebui să fie în toate grădinile. Ce beneficii miraculoase are

Cercetătorii spun că face parte din categoria plantelor aromatice superioare , fiind apreciată, în special de bucătarii francezi, pentru parfumul deosebit. Calitățile sale au fost evidențiate și de cei mai pricepuți parfumieri care au extras uleiul esențial pe care l-au utilizat în aromaterapie. Planta pe care acum o studiază cercetătorii Băncii de Resurse Genetice și Vegetale și pe care o recomandă spre cultivare în toate grădinile românilor este Salvia sclarea, cunoscută și sub numele de Iarba Sfântului Ioan sau Mușețelul roman.

Aceasta este o plantă bienală din familia Lamiaceae, nativă în regiunile sudice ale Europei și regiunile mediteraneene.

”Datorită calităților certificate în medicina alternativă și aromaterapie, recomandăm prezența acestei plante în fiecare grădină decorativă sau curativă”, recomandă cercetătorii buzoieni.

Salvia sclarea este o plantă înaltă, care ajunge până la 1-1.2 metri în înălțime. Are frunze mari, ovale, cu un ton de verde deschis și cu margini cu dungi, iar tulpinile sunt groase și păroase. Florile sunt mici, în tonuri de roz, alb sau albastru, dispuse pe un spic deasupra plantei. Semințele sunt mici și negre, cu o textură rugoasă.

Ajutor delicat în cazul insomniilor

Substanțele active ale plantei aduc beneficii evidente în gestionarea stresului, a menopauzei și problemelor menstruale, a sănătății pielii. Salvia sclarea este un ajutor delicat în cazul insomniilor, dar și un antispasmodic și un antimicrobian eficient.

Salvia sclarea a fost folosită și pentru aromatizarea vinurilor nobile.

”Chiar dacă atributele curative sunt evidente, încadrăm Salvia sclarea în categoria superioară a plantelor aromatice datorită parfumului care a făcut-o celebră și iubită de-a lungul istoriei. Prezența ei este semnalată major începând cu perioada Renașterii când a cucerit bucătăria franceză, dar și pivinițele vinurilor nobile, fiind adăugată pentru aromatizarea lor, iar începând cu secolul al XVIII-lea, este nelipsită din distilerii pentru extragerea uleiului esențial folosit în parfumerie și într-o gamă generoasă de aromaterapie”, mai spun cercetătorii.

BRGV Buzău deține mai multe varietăți de salvie, iar cea din imagini se găsește într-un stadiu avansat de ameliorare si deține caracteristici superioare în ceea ce privește uniformitatea florilor și puterea parfumului degajat.

Un alt aspect al Salviei sclarea este dat de proprietatea specială a acesteia de a curăța pământul/solul de radioactivitate și metale grele determinate de calamități.

Un motiv în plus să ne încredem în intuiția și știința celor care i-au dat numele de Salvia sclarea, cea care salvează, cea care curăță (clarus), cea care aduce clarificare.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian