Actualitate SĂNĂTATE

Acestea sunt simptomele la care toți părinții trebuie să fie atenți! Apendicita, dificil de diagnosticat la vârste mici

Apendicectomia sau înlăturarea apendicelui inflamat este considerată una dintre cele mai banale intervenții chirurgicale.

Apendicele este considerat un organ fără utilitate, deși cercetările au arătat că acesta are totuși un rol în funcționarea bună a organismului. Inflamarea apendicelui nu poate fi rezolvată decât prin înlăturarea acestuia. Practic, un diagnostic de apendicită are o singură cale de rezolvare: operația.

Chiar dacă nu e o afecțiune des întâlnită în rândul copiilor de vârste mici, apendicita e greu de diagnosticat cu cât vârsta pacientului este mai mică, tocmai de aceea părinții trebuie să fie foarte atenți la simptome.

 „Primele simptome și semne sunt durerea abdominală localizată în partea dreapta jos sau periombilical sau în epigastru, durere care se intensifică la efort fizic sau la tuse, greață, vărsături, apetit scăzut, febră, constipație sau diaree. La copii, tabloul clinic este prezent în 60 la sută din cazuri. Pentru a pune diagnosticul, avem nevoie de un istoric al semnelor și simptomelor, examinarea abdomenului, evaluarea durerii, teste de laborator și examene radiologice (ecografie abdominală sau CT abdominal)”, explică dr. Laura Dragomir, medic primar chirurgie și ortopedie infantilă, șef secție Chirurgie Infantilă în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Potrivit medicului, incidența cea mai mare este la copiii cu vârste între 6 și 10 ani. Care sunt însă cauzele apendicitei?

„Apendicele este un diverticul digestiv situat la nivel ileo-cecal. Incidența bolii este de 1/60 copii, este foarte rară la copilul sub 1 an și rară la copilul până în 3 ani, nivelul maxim de incidență 6-10 ani. La copilul mic, din cauza lipsei de cooperare, diagnosticul poate fi dificil. Cauzele apendicitei sunt: blocarea interiorului apendicelui cu mucus, paraziți, coproliți sau răsucirea apendicelui în jurul său. Procesul inflamației este cauzat de obstrucția lumenului cu iritația și infecția care afectează peretele apendicelui și organele învecinate, bacteriile încep să crească rapid”, spune specialistul.

Chiar dacă operația e banală, lipsa intervenției, în cazul apendicitei, poate duce la complicații, cea mai gravă fiind peritonita, ce poate avea inclusiv o evoluție fatală. Tocmai de aceea e nevoie să se intervină de la primele semne clare, ca să nu se ajungă la o evoluție nefavorabilă.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian