Actualitate

Alertă alimentară! Portocale cu pesticide, comercializate într-un important supermarket. Sute de kilograme au fost cumpărate de buzoieni

Portocale cu pesticide, improprii pentru consum! O nouă alertă alimentară a fost emisă de ANSVSA în legătură cu un lot de portocale comercializate în perioada 23 decembrie- 5 ianuarie, provenit din Egipt. Fructele conțineau concentrații de pesticide peste limitele admise, ceea ce poate crea riscuri pentru sănătatea umană.

Ancheta a pornit după ce a ieșit la iveala că portocalele erau etichetate ca provenind din Grecia, dar de fapt erau aduse din Egipt. Analizele efectuate ulterior au arătat că fructele conțineau pesticide. Ca urmare, lanțul de magazine care a comercializat portocale din lotul incriminat a dispus de urgență scoaterea mărfii de pe rafturi.

La Buzău, verificările demarate de inspectorii DSVSA au scos la iveală faptul că peste 200 de kilograme de portocale cu conținut de pesticide peste valorile admise au ajuns la clienți. Fructele au fost cumpărate de la trei unități Carrefour de pe raza municipiului: respectiv cel din Piața Centrală, cel de la subsolul magazinului Dacia și cel de pe Unirii Sud, vis-à-vis de Librăria Caragiale. Ulterior, centrele comerciale nu au mai fost aprovizionate cu portocale din lotul incriminat.

“La nivelul județului Buzău au fost comercializate 223 kg portocale la nivelul a 3 unități de comercializare aparținând aceluiași lanț de supermarketuri. La acest moment, la nivelul județului Buzău, în stoc nu se mai găsește nicio portocală din lotul incriminat”, a declarat pentru șansanews.ro Iulian Moca, purtător de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău.

Fructele cu pesticide pot fi extrem de periculoase pentru organismul uman.

“Riscul este faptul că acestea au remanență în organism și pot produce anumite boli persoanelor care le consumă, chiar și unele boli cancerigene.”