Actualitate Agricultura acum

Alertă după alertă la DSV. Carne contaminată cu virusul pestei porcine, vândută în magazine. Ce s-a găsit la Buzău

Trei alerte doar în ultimele săptămâni au fost primite de Direcția Sanitar Veterinară Buzău cu privire la faptul că sute de kilograme de carne de porc, posibil contaminată cu virusul pestei porcine, au ajuns spre comercizaliare în magazinele din județ. Din păcate, verificările medicilor veterinari au arătat că informațiile au fost reale, dar mare parte din cantitatea de carne a ajuns la consumatori, înainte verificărilor. Vestea bună este că, spun specialiștii DSV, cei care au apucat să consume această carne nu au niciun risc pentru sănătate, în schimb resturile de la preparatele gătite nu trebuie să ajungă la porcii din gospodărie pentru că se pot îmbolnăvi de pestă porcină.

Prima alertă, venită prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă, a fost primită în luna ianuarie. La acel moment, alerta a pornit de la Dâmbovița, acolo unde au fost sacrificați mai mulți porci, suspecți de pestă porcină, iar carnea a ajuns în mai multe măcelării și unități de procesare din județul Buzău. Medicii veterinari au verificat unitățile indicate și au mai găsit 725 de kg de carne de porc din lotul suspect și le-au retras de la comercializare.

O a doua notificare, pe aceeași tematică, este în desfășurare în prezent. De această data, alerta a venit de la Bacău, acolo unde există focar de pestă porcină la o fermă și de unde, se pare, ar fi plecat mai mulți porci spre sacrificare la un abator, tot din județul Bacău. Carnea rezultată a fost distribuită în mai multe magazine din țară, inclusiv în Buzău. De această dată, medicii veternari nu au mai găsit la vânzare niciun gram de carne suspectă, ceea ce înseamnă că întreaga cantitate a ajuns deja la consumatori.

O altă notificare a fost trimisă din Vrancea, acolo unde au fost sacrificați tot porci din Bacău. Deocamdată, medicii veterinari nu alte informații pentru că abia au demarat verificările în magazine.

Cert este că, spun medicii veterinari, această carne nu prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor, însă poate fi un vector principal de transmitere a virusului pestei porcine. Mai exact, dacă resturile din preparatele gătite cu această carne ajung la porci, aceștia se pot îmbolnăvi.

De altfel, în prezent, în județul Buzău, sunt active trei focare de pestă porcină, toate în gospodării. Este vorba despre două focare declarate în luna ianuarie 2025, în Pruneni și Sărulești, și unul depistat în luna februarie, în Vadu Sorești. În total, în cele trei focare, au fost ucise 29 de animale.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian