Actualitate

Alertă la marginea municipiului. Urs la Mărăcineni, aproape de casele oamenilor. Noi acțiuni de alungare

Foto arhiva

Panică din cauza unui urs la doar câțiva kilometri de municipiul Buzău. Sălbăticiunea a ajuns, duminică după amiază, la Mărăcineni, la doar câțiva pași de municipiul reședință de județ.

Potrivit primarului din Mărăcineni, Constantin Dumitru, ursul a fost observat de ceva vreme pe malul râului Buzău, dar nu în zona locuită,  ci pe malul celălalt al apei. Duminică seară, însă, un cioban care se afla cu oile la păscut a văzut sălbăticiunea trecând în comună, foarte aproape de casele oamenilor.

A sunat la 112 și a cerut ajutor. A fost emis mesaj RO-Alert iar întreaga noapte autoritățile locale, jandarmii și polițiștii au patrulat prin comună.

“De vreo lună și jumătate ursul a fost zărit peste apa Buzăului, iar acum, ieri, un cioban care era cu oile pe malul celălalt l-a văzut cum a trecut gârla către noi. Aseară am făcut o acțiune cu cetățenii, jandarmii și polițiștii. L-au văzut și l-au gonit către podul Mărăcineni, dar tot pe malul acesta, n-a trecut pe partea cealaltă. Este aproape de case, la circa 200 m. Din ce știu, mi-au spus cei care au utilaje la balastiera din zonă, în urmă cu o lună și jumătate, două luni, era ursoaica și doi pui. Acum este numai un exemplar. O să vedem cum facem să rezolvăm problema. Este și foarte multă răchită pe malul Buzăului, este foarte mare crescută și nu poți să iei zona la pas să-l cauți.”

Ursul a fost alungat spre podul Mărăcineni, dar este în continuare pe raza comunei Mărăcineni, așa că astăzi vor continua acțiunile de alungare a sălbăticiunii de lângă casele oamenilor.

Este pentru prima dată când ursul ajunge în zona locuită, la doi pași de municipiul Buzău. În primăvară au mai fost observate urmele unui exemplar pe malul râului Buzău, sub podul de la Mărăcineni. Aseară, însă, animalul sălbatic a ajuns pe malul celălalt al apei, în zona locuită din comuna limitrofă municipiului Buzău.

Pe de altă parte, urșii fac ravagii în comunele de munte din Buzău. Aproape în fiecare noapte, în diverse colțuri ale județului, urșii atacă adăposturile de animale ale oamenilor, în căutare de hrană.

Etichete