Munca la negru este o problemă care persistă în județul Buzău. Sunt sute de persoane care muncesc zi de zi fără a avea contracte încheiate, fie cu acordul lor, fie fără să știe de practicile celor care îi primesc la muncă.
Bilanțul controalelor efectuate în anul 2024 de echipele Inspectoratului Teritorial de Muncă scoate în evidență amploarea fenomenului. Numai anul trecut au fost găsiți aproape 300 de buzoieni care munceau la negru. Astfel, inspectorii ITM au aplicat zeci de amenzi și au dispus măsuri clare pentru angajatorii prinși că profitau de muncitori și nu le încheiau documente legale.
“În anul 2024 au fost identificaţi 69 angajatori care nu au încheiat cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii în formă scrisă contract individual de muncă, prin consimţământul părţilor, pentru fiecare persoană primită la muncă, fie nu au transmis elementele contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţa salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, fie au primit la munca persoane care aveau contractul individual de muncă suspendat sau au primit la muncă persoane cu depășirea timpului de muncă stabilit în cadrul unui contract individual de munca cu timp parţial.
Au fost depistate 297 persoane prestând muncă nedeclarată şi au fost aplicate 69 sancţiuni, astfel: 67 amenzi în cuantum de 2.150.000 lei şi 2 avertismente”, se menționează într-un comunicat de presă remis de ITM Buzău.
De asemenea, în alte cazuri salariații munceau peste program și nu beneficiau de toate drepturile ce li se cuveneau.
Deficienţele frecvent constatate :
- – neîncheierea în forma scrisă a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii;
- – transmiterea cu întârziere a elementelor contractului individual de muncă, a suspendărilor,
- reluărilor de activitate în REVISAL;
- – neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă;
- – lipsă evidenţă timp de muncă ,cu evidenţiere ora de începere şi ora sfârşit program de muncă la fiecare loc de muncă organizat de angajator;
- – neplata drepturilor salariale;
- – neîndeplinirea masurilor dispuse de inspectorii de muncă prin actele de control
- – neacordare concediu odihnă, necompensarea acestuia la încetarea raporturilor de muncă;
- – nerespectarea dispoziţiilor privind timpul de munca, munca suplimentară şi a repausului săptămânal.
În aceste condiții, pe lângă sancțiuni, inspectorii ITM au dispus și măsuri pe care angajatorii trebuie să le ia în termenul dat, ulterior urmând să fie din nou verificați.
“S-au dispus 68 măsuri obligatorii specifice fiecărei constatări : de primire la muncă a unei persoane numai după încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, de transmitere a raporturilor de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, de a nu primi la muncă un salariat în perioada în care acesta are contractul de muncă suspendat, de a nu primi la muncă un salariat cu depășirea timpului de muncă stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.”
Cine este negrul ăla la care munceau?