Actualitate Social

Apel disperat:“Vă rog, oameni buni, faceți ceva! Copiii fac slalom printre mașini” Mama lui Cosmin, distrusă după decizia judecătorilor de a-l lăsa liber pe șoferul vinovat

Revoltă, strigăte de disperare și o durere greu de descris în cuvinte după decizia luată de Judecătoria Buzău în dosarul morții lui Cosmin, un adolescent spulberat de o mașină condusă de un șofer băut, pe Șoseaua Vadu Pașii. Judecătorul de caz a decis punerea în libertate a șoferului vinovat, condamnându-l la o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendare. Un verdict care a venit ca un cuțit în inima mamei lui Cosmin.

Nicoleta Bașturea, mama care își plânge neîncetat fiul dispărut mult prea devreme, nu mai are liniște de mai bine de jumătate de an. Devastată de durere, mama lui Cosmin a fost prezentă în sala de judecată în momentul prezentării verdictului. A așteptat sentința cu emoție, l-a privit în ochi pe judecător cu speranță, dar când a aflat pedeapsa revoltătoare, a simțit ca o lovitură de cuțit direct în inimă.

“ Nu pot să cred că domnul judecător a luat o asemenea decizie. Domnul judecător, dacă înțelegea gravitatea, nu cred că lua o asemenea decizie ieri. M- a privit în ochi în sala de judecată. Mi-a spus: “Condoleanțe, doamna Bașturea, știu că nimeni nu vă poate aduce copilul înapoi”. Cum a putut să se uite în ochii mei și ieri să ia o asemenea decizie? Nu-mi explic. Ce-o fi zis: femeia asta duce, că a dus 7 luni, mai duce și de acum încolo“, a declarat, la Focus Tv, mama distrusă de durere.

Nicoleta Bașturea este revoltată și de lipsa de acțiune după tragedia din decembrie. Practic, după accidentul mortal, nimic nu s-a schimbat. O zonă dedicată pietonilor nu a fost amenajată nici până în prezent, așa că în continuare copiii și adulții fac slalom printre mașini, riscându-și viața în fiecare clipă.

“Nimeni nu face nimic, n-a mișcat un pai, doar un limitator de viteză, măcar o mașină de bazarcă aruncată pe pământ pe unde să treacă pietonii, oamenii, nimic, nimic. Atâta delăsare n-am putut să văd, cum poți să n-ai compasiune față de atâta lume care trece pe acolo la școală sau la serviciu? Copiii fac slalom printre mașini, le e frică să mai treacă, să-i vezi cum se păzesc unii pe alții să nu-i lovească vreo mașină. “

Cu o ultimă speranță, mama lui Cosmin a lansat un nou apel, un strigăt de durere, către autoritățile cu rol de decizie:

“I-am implorat dacă nu fac ceva în memoria copilului meu, să facă pentru restul copiilor ca aceștia să treacă în siguranță. Eu mai am un copil, anul viitor va intra la liceu, va trebui  să facă naveta, mă voi duce eu cu el cu mașina, cu am făcut și cu Cosmin chiar în acea zi. Dar restul copiilor? Îi rog, în memoria copilului meu, faceți oameni buni ceva, aruncați un amărât de trotuar acolo că nu cred că vă costă atâtea sute de mii de euro. Vă rog, faceți ceva pentru restul copiilor, nu pentru mine, pentru cei care trec zilnic pe pod. Văd că pentru dânșii viața unui copil nu prea are valoare, valoare au niște amărâți de bani, niște hârtii.”

Femeia mai are o speranță ca instanța superioară care va judeca apelul în dosarul accidentului de pe Șoseaua Vadu Pașii să schimbe decizia instanței de fond. Procesul va continua la Curtea de Apel Ploiești. Astăzi, apel a fost declarat de firma de asigurări implicată în acest caz.

Pe de altă parte, la o zi de la pronunțarea Judecătoriei Buzău, Parlamentul a adoptat Legea “Anastasia”, un act normativ care prevede pedepse cu închisoarea pentru șoferii băuți care provoacă accidente. Legea a trecut de Camera Deputaților, for decizional, urmând să ajungă la șeful statului pentru promulgare, a anunțat, la Focus Tv, deputatul USR de Buzău, Emanuel Ungureanu.