Actualitate

Apel emoționant al pompierilor: ”Nu transforma minunile naturii în cenușă!” Povestea devenită virală

sursa foto: ISU Gorj

Odată cu încălzirea vremii, a reapărut un fenomen cu care pompierii și autoritățile se confruntă an de an: incendiile de vegetație uscată. Mulți agricultori își pregătesc terenurile pentru lucrările agricole de primăvară prin incendiere, un obicei deopotrivă periculos și păgubos. Numai anul trecut, de pildă, pompierii din județul Buzău au avut un număr de 968 de intervenții la incendii, iar mai bine de jumătate dintre acestea, respectiv 479, au fost incendii de vegetație uscată și miriști.

Dincolo de banii cheltuiți și resursele alocate pentru stingerea unor incendii care nu ar trebui să existe, mai ales că legea interzice acest lucru și e nevoie de autorizații speciale, focul afectează profund natura. Flora are de suferit, dar în egală măsură și fauna, multe păsări și animale găsindu-și sfârșitul în incendii provocate de mâna omului.

O postare emoționată a pompierilor din Gorj, care se dorește un semnal de alarmă, a devenit virală, după ce aceștia au dat publicității o fotografie cu un pui de iepure salvat din flăcări.

”Este puțin pârlit, dar viu! De frică, inima-i bate cu atâta putere că-i simți vibrațiile-n palmă!
Chiar și așa este unul dintre norocoșii care au scăpat cu viață. Dacă ai pus vreodată foc unui teren pentru a scăpa de mărăcini, cam asta e imaginea pe care o lași în urmă: moarte și scrum. Animale făcute scrum, hectare întregi mistuite de flăcări, copaci seculari făcuți cenușă! Nu are nici măcar o palmă, iar dacă nu a ars de viu, cu siguranță ar fi murit de foame sau mâncat de alte animale”, este mesajul ce însoțește fotografia.

Iepurașul, spun pompierii gorjeni, a fost adoptat de unitate, iar la fiecare schimb de tură el este predat următoarei echipe, care are grijă de el.

”Imaginează-ți un detașament de pompieri militari, oameni în toată firea, care, din empatie, umanitate și urmăriți de imaginile cu animale arse din cauza incendiilor de vegetație, s-au înțeles să-și predea, după fiecare tură, grija pentru un iepuraș ai cărui frați au ars de vii și ai cărui părinți, fie au fugit din calea flăcărilor, fie sunt scrum. Gândește-te de două ori înainte de a pune foc vegetației! Pagubele pot fi iremediabile! Nu transforma minunile naturii în cenușă!”, mai spune ISU Gorj.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian