Măsuri speciale dispuse de Administrația Națională Apele Române, după ce în numai o săptămână coeficientul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare a scăzut cu 0,13%. Deși volumul existent asigură necesarul de apă brută, iar oficialii spun că nu ar trebui să fie probleme, sunt din ce în ce mai multe cursuri de apă cu debite scăzute.
De pildă, dacă săptămâna trecută erau 12 râuri ale căror debite erau sub media lunară, acum numărul acestora a crescut la 57. Probleme sunt, printre altele, inclusiv pe râul Buzău, pe sectorul de pe raza județului Buzău. Însă, lista este una lungă și include și râul Ialomița, pe raza teritorială a județelor Ialomița și Brăila, aflat in treapta 1 de restricții pentru irigații. Sunt 449 de localități din toată țara, adică 15% din totalul localităților României, în care alimentarea cu apă a populației este asigurată cu restricții de către operatorii de apă.
Apele Române au dispus și o serie de măsuri suplimentare pentru asigurarea apei. Una dintre ele vizează acumularea Siriu din județul Buzău, unde s-a decis evacuarea unui debit suplimentar zilnic mediu de peste 5 metri cubi pe secundă, mai mare decît cel care intră în lac, situat sub 2 metri cubi pe secundă. Pentru că prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare nu e deloc optimistă, Administrația Națională Apele Române face apel la populație să folosească apa în mod rațional, prioritatea principală fiind alimentarea cu apă a populației.
„Cele mai afectate rămân localitățile din județele Botoșani -144 localități din care parțial și Municipiul Dorohoi, Vaslui – 61 localități, Neamț – 12 localități, Iași – 7 localități, Suceava – 9 localități. Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației”, transmit reprezentanții Apelor Române pe pagina de Facebook
Detalii despre acest subiect în această seară la Focus TV, în emisiunea Focus News.
Adaugă comentarii