Actualitate

Atenție, sună sirenele! Motivul pentru care alarmele sunt puse în funcțiune

Sună sirenele de alarmare publică, nu intrați în panică! În toată țara va avea loc un exercițiu de alarmare publică, denumit generic “Miercurea Sirenelor”, care are ca scop testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Sirenele vor răsuna între orele 10:00-11:00, iar autoritățile mizează și pe faptul că populația va înțelege semnificaţia semnalelor acustice ce pot fi transmise. Se vor auzi sunetele specifice alarmei la dezastre.

Prin intermediul sirenelor pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

  • Alarmă la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde fiecare și are ca scop prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale.
  • Prealarmă aeriană – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde fiecare și previne populația despre probabilitatea producerii unui atac aerian.
  • Alarmă aeriană – se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. În acest caz, există pericolul imediat de lovire a localității
  • Încetarea alarmei se compune dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute. Acest semnal înștiințează populația că pericolul a trecut.

Ultimul exercițiu de acest gen a avut loc anul trecut, tot la sfârșitul lunii februarie. Înaintea pandemiei, “Miercurea Sirenelor” era un exercițiu ce se desfășura lunar. S-a renunțat însă la această periodicitate, întrucât producea disconfort în rândul populației.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian