Actualitate Divertisment

Au început înscrierile pentru Tezaur Uman Viu. Cine sunt cei trei buzoieni care s-au bucurat de titlul onorific

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este unul onorific. Îl primesc persoanele care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare și creatoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial. Acest titlu onorific a ajuns la trei buzoieni până acum.

Adela Petre a primit titlul de “Tezaur Uman Viu” în anul 2012. Adela Petre a îndrumat zeci de ucenici în arta populară, a oferit patrimoniului cultural sute de ţesături din păr de capră, a arătat lumii prin expoziţii tradiţia autentică a zonei Buzăului şi de aceea a fost declarată ”Tezaur Uman Viu”, de către UNESCO, acesta reprezentând cu mândrie Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele din județul Buzău.

De acest titlu onorific se mai bucură doar doi buzoieni: creatoarea populară, Amelia Papazisu şi creatorul de instrumente, Mircea Micu. Amelia Papazisu a primit titlul onorific din partea UNESCO în anul 2013. Meşter popular de peste trei decenii, dascăl neobosit în misiunea de a transmite generaţiilor care vin meşteşugul ţesutului ori pe cel al cusutului şi “tezaur uman viu”, titlu pe care UNESCO îl acordă iată celor mai destoinici păstrători şi continuatori ai tradiţiilor şi obiceiurilor. Mircea Micu a primit titlul în anul 2013. A imbracat costumul popular de mic, a învățat să cânte la cimpoi la fluier, caval, bucium și i-a învățat și pe alții, câteva generații.

Dosarele pentru acest titlu onorific pot fi trimise online la adresa cnspci@cultura.ro. În momentul depunerii dosarului, candidatul trebuie să aibă o experienţă de minim 25 de ani în domeniu. În fiecare an se pot acorda 15 titluri. Data limită de depunere a dosarelor pentru obținerea titlului de „Tezaur Uman Viu” este 31 martie, transmite Ministerul Culturii.