Actualitate

AUTORITĂȚILE FAC ASTĂZI ANUNȚUL MULT AȘTEPTAT: când încep școlile

Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara trebuie să anunțe, luni, 7 septembrie, un raport complet care vizează rata incidenței cumulate de transmitere a noului coronavirus în fiecare localitate din țară. Acest raport va sta la baza deciziei ce va fi adoptată ulterior în plan local cu privire la funcționarea școlilor începând cu data de 14 septembrie.

În cazul unei incidențe sub 1 caz înregistrat la mia de locuitori în ultimele 14 zile, autoritățile locale vor putea opta pentru scenariul verde sau pentru cel galben, în funcție de resursele fiecărei școli în parte. Scenariul verde presupune ca toți elevii să învețe la școală, cu respectarea unor măsuri stricte privind distanțarea. Scenariul galben înseamnă că o parte dintre elevi vor merge la școală, iar ceilalți vor lua parte la cursuri online, celor din urmă venindu-le rândul să meargă la școală după o săptămână sau două, în funcție de decizia adoptată la nivel local.

O rată cuprinsă între 1-3 cazuri/1000 de locuitori în 14 zile va determina automat aplicarea scenariului galben pentru toți elevii.

În fine, la o rată care depășește 3 cazuri/1000 de locuitori, va fi automat aplicat scenariul roșu, care înseamnă că toți elevii vor învăța online.

Rapoartele direcțiilor de sănătate publică urmează să fie transmise inspectoratelor școlare, care vor hotărî cum va începe școala în fiecare unitate de învățământ în parte.

Ce se întâmplă dacă un elev este diagnosticat cu Covid-19

Actul normativ mai prevede Informarea permanentă a personalului, elevilor şi părinţilor/ reprezentant legal cu privire la măsurile de protecţie împotriva infecţiei SARS-CoV-2.

La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile.

La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, aceştia au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment.

În perioada de suspendare a cursurilor, conducerea unităţii/instituţiei de învăţământ va dispune realizarea următoarelor activităţi obligatorii:

a) curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor;

b) dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor unităţii/instituţiei de învăţământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete, în colaborare cu DJSP/DSPMB;

c) pe perioada celor 14 zile de suspendare toţi contacţii direcţi din cadrul unităţii/instituţiei de învăţământ ai cazurilor confirmate vor fi izolaţi la domiciliu.

La sfârşitul lunii august, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a prezentat rezultatele unui studiu privind revenirea la şcoală post-COVID, conform cărora 55% dintre părinţi doresc revenirea la cursurile faţă în faţă, iar 31% optează pentru sistemul hibrid. Studiul a fost realizat pe un eşantion de puţin peste o mie de părinţi.