Două compartimente din Spitalul Județean Buzău se confruntă, în ultima perioadă, cu un număr foarte mare de solicitări motiv pentru care unii medici sunt chemați de acasă în timpul lor liber, iar alții sunt nevoiți să consulte pacienți deși își depășesc specialitatea. În această situație, soluția găsită de conducerea unității medicale este înființare unor noi linii de gardă. Procedurile au fost deja demarcate, iar în viitor vor fi scoase la concurs și noi posturi de medici.
Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău, a explicat pentru sansanews.ro că cele două linii de gardă vor fi înființate la Medicina Legală și Chirurgie Pediatrică.
De altfel, primele documente în acest sens au fost deja aprobate și de Consiliul Județean, astfel că prima linie de gardă înființată va fi cea de la Medicina Legală.
”Am depus deja la Consiliul Județean documentele pentru înființarea liniei de gardă pentru Medicina Legală. Este o linie de gardă la domiciliu. Medicii nu sunt prezenți la sediul Medicinii Legale, ei vin când sunt solicitați de organele de ordine”, a spus Claudiu Damian.
Potrivit managerului, doar în ultimul weekend au fost înregistrate 15 decese pentru care medicii au fost chemați din timpul liber.
”Doar în ultimul weekend am avut 15 decese pentru care a fost nevoie de prezența medicilor de la Medicina Legală și atunci plecând de acest număr mare de solicitări am decis înființarea acestei linii de gardă la domiciliu. Medicii vin atunci când sunt solicitați, inclusiv în weekend”a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.
Medicina Legală are trei medici. În timpul liniei de gardă, pentru orele prestate, medicii vor fi plătiți cu 40% în plus față de orele muncite în timpul programului normal de lucru.
Linie de gardă și pentru Chirurgie Pediatrică
Un alt compartiment cu un număr de cazuri în creștere în ultima perioadă este cel de Chirurgie Pediatrică. Dacă acești copii ajung la spital, după ora 14.00, când medicii specialiști au terminat programul, sunt văzuți de medicii care asigură liniile de gardă de la UPU. În această situație, spune Damian, este nevoie de linia de gardă pentru chirurgie pediatrică tocmai pentru că medicii de la UPU se tem că ar putea fi acuzați de malpraxis.
”O altă linie de gardă pe care îmi doresc să o înființez este linia de chirurgie pediatrică pentru că, în ultima perioadă, avem din ce în ce mai multe cazuri de copii cu probleme chirurgicale și de ortopedie , iar la UPU nu avem această linie, doar specialități de adulți. Pentru a nu intra în malpraxis, vreau să fac o linie de gardă separată pentru Chirurgie Infantilă. (…)Copiii vin cu diferite afecțiuni, accidentări, iar în ultima vreme medicii de adulți, care până acum făceau consulturi, au venit și au spus că e cazul să nu mai consulte copii pentru că își depășesc specialitatea (fiind mulți pacienți care se îndreaptă către malpraxis). Ținând cont de acest lucru, vreau să fac această linie de Chirurgie Pediatrică astfel că dacă un copil vine după ora 14.00 să fie văzut de un medic specialist pe respectivul compartiment”, a spus Claudiu Damian.
Pentru înființarea unei linii de gardă este nevoie de 4 medici specialiști, iar, în prezent, la Chirurgie Infantilă sunt doar 3 medici, motiv pentru care se vor face angajări.
” Avem deja trei medici pe această specialitate și voi mai scoate la concurs alte două posturi pentru a avea continuitate și pentru această linie de gardă”, a explicat managerul Spitalului Județean Buzău.
Compartimentul de Chirurgie Infantilă are 35 de paturi. De asemenea, Spitalul Județean are secția de Pediatrie cu 70 de paturi, cu linie de gardă acoperită.
Adaugă comentarii