E cea mai aglomerată perioadă din an la nefrologie. O spun medicii de la Spitalul Județean Buzău, care au observat, de-a lungul timpului, că în martie și aprilie sunt cei mai mulți pacienți cu probleme renale care sunt internați în spital. Potrivit medicului Amalia Petrișor, coordonatorul compartimentului de nefrologie al Spitalului Județean Buzău, gradul de ocupare a paturilor este, în această perioadă, de aproape 100%.
”Martie-aprilie este o perioadă mai aglomerată, as îndrăzni sa spun ca este chiar cea mai aglomerata; gradul de ocupare este de aproape 100%, în aproximativ 70% din cazuri sunt pacienți internați prin UPU, iar raportat la vârstă 70% sunt pacienți peste 60 de ani, 30% pacienți până în 30-40 de ani”, a spus medicul nefrolog.
În ceea ce privește bolile care îi trimit la medic pe pacineți, puține sunt afecțiuni propriu-zise ale rinichilor. Practic, rinichii sunt adevărate victime colaterale ale altor maladii. Medicii spun că nu mai puțin de jumătate din bolile nefrologice cronice apar la persoanele cu diabet zaharat, tocmai pe fondul acestei afecțiuni.

sursa: SJU Buzău
„Depinde de modalitatea de prezentare. În cadrul S.J.U. Buzău avem pacienți care se prezintă atât în regim Ambulator, cât și pacienți care se prezintă la unitatea primiri urgente. Cei care se prezintă în regim Ambulator sunt în general pacienți cu boală cronică de rinichi, de diverse etiologii. In peste jumătate din cazuri etiologia este reprezentată de diabetul zaharat, apoi urmează patologiile vasculare cum ar fi hipertensiunea arterială, ateroscleroză; boli sistemice, neolpazii, etc și doar într-un mic procent din cazuri, undeva 10-12% etiologia este reprezentata de afecțiuni propriu-zise ale rinichilor (glomerulopatii; nefropatii tubulo-interstitiale; boli genetice). Prin urmare, putem afirma ca rinichii, in marea majoritate a cazurilor, sunt „victime” ale bolilor din organism. Dacă vorbim de pacienții care se prezintă in urgenta, aici patologia este reprezentată de injuria acută a rinichiului apărută cel mai frecvent în contextul infecțiilor sau în contextul sindroamelor de deshidratare, sau secundar acutizării patologiei cardiace sau prin cauze obstructive”, mai spune șefa compartimentului nefrologie din Spitalul Județean Buzău.
În ceea ce privește simptomele, în cele mai multe cazuri, când acestea apar, deja e vorba despre o fază înaintată a unei boli. Medicul spune că mai mult de 80% din bolile renale cronice incipiente sunt asimptomatice, motiv pentru care prevenirea joacă un rol esențial.
Mai multe detalii găsiți într-un amplu material publicat de Spitalul Județean Buzău AICI.
Adaugă comentarii