Actualitate

Buzăul are printre cei mai puțini specialiști în medicina de urgență din țară. Cifrele prezentate de Colegiul Medicilor

E deficit de medici de urgență în toată țara, dar sunt județe unde lipsa specialiștilor din unitățile de primiri urgențe este acută. Cel puțin așa reiese dintr-un clasament făcut de Colegiul Medicilor din România. Potrivit acestuia, la nivel național sunt 1112 medici urgentiști, dar distribuția lor în țară este inegală. Mai bine de jumătate din medicii specializați în medicina de urgență sunt concentrați în centrele universitare. Cei mai mulți urgentiști, 227, sunt în București. Medici mulți mai sunt în Cluj – 82, Dolj – 68, Iași – 66 și Timiș – 65.

La polul opus, județele în care sunt cei mai puțini specialiști, câte 4, sunt Călărași și Giurgiu. Urmează județele Buzău și Ilfov, fiecare cu câte 5 medici specializați în medicina de urgență.

Lipsa specialiștilor este suplinită, în schimb, în unitățile de primiri urgențe, de medici de familie.

„Situaţia în medicina de urgenţă oarecum nu este atât de dramatică faţă de alte domenii. La ora actuală avem 1112 medici de urgenţă, dar pe lângă ei mai avem medici de familie care au trecut printr-un modul de competenţă care le dă posibilitatea să facă asistenţă pe salvare, este un modul de asistenţă prespitalicească, şi de asemenea mai avem medici de familie care au încă un modul în plus numit modul de asistenţă spitalicească.  Peste 50 la sută dintre medicii de urgenţă sunt concentraţi în zonele universitare. Sunt judeţe cu un număr redus de medici. Dar activitatea lor e oarecum compensată cu ajutorul medicilor de familie”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, citat de news.ro.

Pe de altă parte, acesta spune că cifrele sunt departe de a asigura necesarul de specialiști în medicina de urgență. Ar fi nevoie de sute de medici doar pentru urgențele spitalelor, fără să fie luate în calcul și serviciile de ambulanță.

”Cred ca ar mai fi nevoie de încă 300 până la 500 de urgentişti ca să acopere deficitul doar în unităţile de primiri urgenţe şi în compartimentele de primiri urgenţe din spitale, fără să luăm în calcul necesităţile din serviciile de ambulanţă”, a mai spus preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Medicul Adrian Zoican, șeful UPU-SMURD din Spitalul Județean Buzău, a vorbit de multe ori despre situația dificilă din unitatea pe care o conduce, care duce greul cazurilor. Într-o intervenție la Focus TV, de la sfârșitul lunii trecute, dr. Adrian Zoican a expus această problemă. Practic, UPU funcționează cu mai puțin de o treime din necesarul de medici specialiști pentru o astfel de secție: