Actualitate

BUZĂUL DEȚINE RECORDUL DE A NU AVEA ARHITECT ȘEF ÎN NICIO LOCALITATE. Primarul Toma explică de ce nu vine nimeni pe aceste posturi

Buzăul, Ialomița și Gorjul, fără arhitect șef.  În nici o localitate, oraș sau municipiu din cele trei județe nu există un astfel de specialist. Pornind de la cele trei județe dar și de la multe alte orașe și municipii care nu-și pot angaja un arhitect șef, motivele fiind multiple, ministrul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului care are scopul de a încuraja dezvoltarea localităţilor prin deblocarea problemelor legate de lipsa arhitecţilor şefi.

Conform proiectului, unităţile administrativ-teritoriale vor putea coopera în vederea desfăşurării activităţilor de control, inspecţie, urbanism şi amenajarea teritoriului, pe principii de eficienţă, eficacitate şi economicitate, la nivelul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară ai căror membri sunt, sau la nivelul structurilor judeţene cu personalitate juridică ale structurilor asociative, ori la nivelul structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Pentru comunele care nu aparţin unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, atribuţiile arhitectului şef vor fi îndeplinite de către un funcţionar public din aparatul de specialitate al primarului, absolvent al cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor.

De asemenea, va fi eliminată atestarea profesiei de arhitect şef exclusiv de către Registrul Urbaniştilor din România şi se va reglementa posibilitatea realizării cursurilor de specialitate de către Institutul Naţional de Administraţie.

Municipiul Buzău nu are arhitect șef de mai multă vreme după ce Victor Țârlea, care a ocupat ani buni această funcție, a ieșit la pensie.   Primarul Constantin Toma spune că s-a încercat angajarea unui alt specialist însă salariul mic i-a ținut departe pe arhitecți de această funcție:  

” Salariile în zona asta bugetară pentru arhitecţi sunt salarii mici. Condiţiile de vechime sunt mari, deci nu poţi să vii cu arhitecţi tineri. Pe partea cealaltă, noi, Asociaţia Municipiilor din România, am solicitat şi obţinut ca această funcţie să fie exercitată contractual tocmai pentru a compensa acest lucru. Ce înseamnă contractual? Să poţi face  contract cu o firmă de arhitectură şi firma asta să îţi asigure numărul de arhitecţi pe care îl au, serviciile pentru arhitect şef. Curtea Constituţională, la propunerea domnului preşedinte Iohannis a zis NU. Efectiv, în Codul Administrativ, această chestie nu a trecut în codul administrativ care este în vigoare şi din această cauză, în acest moment am rămas ca înainte. Adică, această funcţie să fie funcţionar publică, bineînţeles, la salariile care sunt, mă refer la arhitecţi pentru că sunt nişte profesionişti care câştigă în zona privată foarte mulţi bani. ”              

Primăria Buzău a demarat concurs de angajare a unui architect șef, primarul sperând ca postul să fie ocupat cât mai repede posibil                                         

” Deci, problema este foarte mare, e la nivel naţional, nu numai la Buzău. Este o situaţie care ne provoacă foarte mari probleme. Acest funcţionar este unul special pentru că fără semnătura lui nu poţi promova niciun document în zona asta de autorizaţie şi de construire, de tot ce înseamnă arhitectură, în general. Punctual, în municipiul  Buzău, am promovat concurs şi sper să avem noroc de această dată şi să vină cineva.”

Autorizaţiile de construire pot fi eliberate dacă un proiect se încadrează în planul urbanistic zonal şi cel general al unei localităţi. Arhitectul şef al unei localităţi este însărcinat cu implementarea prevederilor acestora, dar 14 judeţe, 49 municipii şi 140 de oraşe din România nu au un arhitect şef. Problema este şi mai acută în mediul rural: doar 19 din cele 2.862 comune au arhitect şef.