Actualitate

Buzăul este plin de surprize. Vipera de stepă, descoperită pe teritoriului județului, de către echipa Asociației “Ținutul Buzăului”

Sursa Asociatia Tinutul Buzaului

Buzăul este recunoscut pentru adevărate comori naturale întâlnite în multe zone din județ, pentru peisajele de o frumusețe rară, unice în țară, sau pentru tradițiile și preparatele culinare cum nu se mai găsesc în alte locuri. Se pare însă că granițele Buzăului adăpostesc multe alte minunății, încă nedescoperite. O dovedește o descoperire recentă a echipei “Ținutul Buzăului”. Biologi și fotografi de natură au găsit în Ținutul Buzăului, în apropiere de Vulcanii Noroioși, vipera de stepă, cea mai rară viperă din România, reperată pentru prima dată pe teritoriul județului.

Specialiștii din cadrul Asociației “Ținutul Buzăului” dezvăluie, printr-un amplu material postat pe site-ul asociației, cum a fost posibilă această descoperire, punctul din care au pornit căutările care aveau să scoată la lumină un lucru neștiut despre Buzău.

“Colegul nostru Marius Iancu petrece mult timp în teren, fiind mereu atent la animale și plante. De această dată era în Ținut în cadrul proiectului “Reducerea amprentei de carbon și creșterea impactului economic al turismului în zona vulcanilor noroioși”, sponsorizat de OMV Petrom, în căutare de valori locale și resurse naturale pe care să le putem folosi pentru dezvoltarea turistică. Așa a aflat de viperă de la Sandu Sfinteș, un localnic iubitor de natură, ce ne-a trimis poze cu șerpii întâlniți prin zonă. Câteva poze cu specii comune și apoi imaginea care a creat mare agitație. Este vorba despre cea mai rară viperă din România, specie critic periclitată: vipera de stepă (Vipera ursinii). Prezentă în România cu două subspecii, Vipera ursinii moldavica și  Vipera ursinii rakosiensis, această viperă nu fusese niciodată semnalată în județul Buzău.”, arată Asociația “Ținutul Buzăului”.

Sursa: Asociația Ținutul Buzăului

Pornind de la cele spuse de buzoian, specialiștii asociației au pornit în căutarea viperei. Au luat la periat zona și, în scurt timp, au întâlnit primul exemplar din această specie.

“Câțiva biologi și fotografi de natură s-au adunat în Ținutul Buzăului pentru a căuta vipera. Doar o oră a durat și o vipera a fost găsită. Nu mai avem dubii, vipera de stepă există în județul Buzău. O descoperire fantastică ce pare o nouă speranță pentru această specie critic periclitată. Ca să nu mai spunem că vipera nu a fost singura surpriză. Din 10 specii de șerpi cunoscute în România, am identificat 5 în Ținutul Buzăului, în mai puțin de o zi. Este un loc cu adevărat special”, mai scriu membrii Asociației “Ținutul Buzăului”.

Vipera de stepă este un șarpe veninos de mărime mijlocie, fiind cea mai rară viperă din România. Este de culoare gri, gălbui sau maroniu, cu un model închis la culoare, în formă de romburi. Adulții au o lungime totală de 40–50 cm. Are veninul mai slab decât celelalte vipere din țara noastră. Cu toate acestea, în caz de mușcătură, se impune prezența la medic, întrucât pot apărea reacții la veninul viperei.

Mai multe detalii despre vipera de stepă descoperită la Buzău AICI.