Actualitate

BUZĂUL, SUB COD GALBEN DE NINSORI. Imagini de vis din nordul județului

foto: Tudor Vasile

În sfârșit, vin ninsorile mult așteptate! Începând de duminică seară, de la ora 18.00 și până luni la ora 14.00 , Buzăul se va afla sub incidența unui cod galben de ninsori abundente, dar și de vânt. De altfel, meteorologii anunță precipitații și dincolo de acest interval, până miercuri dimineață fiind așteptate ninsori, dar și polei.

Conform specialiștilor de la ANM, de duminică de la ora 18.00 și până luni la ora 10.00, în mai multe județe din sudul țării, inclusiv la Buzău, se vor produce ninsori abundente, dar și vânt. Se va depune strat consistent de zăpadă, ce va depăşi local 10…20 cm şi izolat 30…40 cm.Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45…55 km/h în regiunile sudice şi de 60…70 km/h în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini de peste 1700 m, temporar viscolind ninsoarea.

De altfel, până miercuri sunt așteptate, în toată țara, precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ şi polei.

În intervalul menţionat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a ţării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantităţi, local de peste 15…30 l/mp.

Temporar va ninge şi se va depune strat de zăpadă, local consistent, iar în sudul Câmpiei Române, Bărăgan şi Dobrogea vor fi şi intervale cu lapoviţă şi ploaie şi se va forma polei.

În a doua parte a săptămânii viitoare, vremea va deveni mai rece decât în mod normal pentru această perioadă, iar local şi temporar va mai ninge.

La Buzău, cel puțin în partea de nord a județului, a început să ningă încă de vineri seară. La munte dar și la deal, zăpada s-a așternut, creând un peisaj de vis. Imagini de poveste au fost surprinse și postate pe facebook de localnici din comune precum Lopătari, Siriu ori Scorțoasa: