Efectele secetei severe din ultimii ani se văd și în pădurile României. Specialiștii vorbesc despre o criză majoră de puieți, în special la arborii din familia stejarilor (cvercineea), respectiv stejar, stejar pufos, stejar brumăriu, gorun. În acest context, Direcția Silvică Buzău demarează o investiție, în premieră națională, care să-i permită să producă un milion de puieți pe an, într-un timp mult mai scurt decât se întâmplă acum în majoritatea pepinierelor Romsilva din România.
Direcția Silvică Buzău va avea cea mai mare suprafață de spații protejate pentru producerea de puieți containerizați. Investiția se ridică la 2 milioane de euro, iar banii au fost accesați prin PNRR. Proiectul a fost deja demarat și presupune construcția a zece sere, două hale, precum și achiziția de utilaje dar și amenajarea unui sistem de irigații performant. Cu alte cuvinte, va fi un proiect amplu care va urca Buzăul pe primul loc la nivel național în ceea ce privește producția de puieți.
Necesitatea acestui proiect a venit pe fondul crizei de puieți din România, iar specialiștii vorbesc de faptul că cele mai mari probele sunt la arborii din familia stejarilor care, din cauza secetei, nu au avut o fructificație abundentă în ultimii zece ani.
În acest context, România are nevoie urgent de puieți , iar producția în spații protejate a fost cea mai bună soluție pentru că astfel se reduce la jumătate ciclul de producție. Concret, în sere puietul bun de replantat va fi obținut într-un an , față de doi ani pentru cei produși în spațiu liber.
Proiectul de la Buzău trebuie finalizat în octombrie 2025, ceea ce înseamnă că atunci va fi însămânțat și primul lot de puieți car vor putea fi replantați în octombrie 2026. Producția anuală va fi de un milion de puieți pe an.
Adaugă comentarii