Actualitate

SUBIECTE DE BAC VÂNDUTE PE INTERNET. Cât plăteau cei care voiau să înșele sistemul, ce a pățit buzoianul care a pus la cale frauda informatică

A pus la punct o afacere din care spera că se va îmbogăți, însă a ajuns în atenția polițiștilor și riscă să fie trimis după gratii. Un tânăr din Buzău a fost prins și este cercetat sub control judiciar pentru fraudă informatică după ce a creat o pagină web pe care vindea subiecte despre care pretindea că ar urma să fie date la examenul de Bacalaureat din acest an. După ce victimele plăteau anticipat pentru subiecte, el întrerupea legătura cu ele, anunță Poliția Română:

”În luna iunie 2020, în urma unui incident cibernetic, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de tentativă la fraudă informatică. Astfel, a fost documentată activitatea infracţională a unei persoane bănuite că, folosind o platformă care oferă servicii gratuite de creare a site-urilor web, ar fi creat o pagină web unde ar fi oferit spre vânzare, în schimbul a 100 de lei pentru fiecare materie, subiecte despre care pretindea că ar fi urmat să fie date la examenul de Bacalaureat 2020”.

Conform anchetatorilor, tânărul din Buzău ar fi modificat în mod repetat o altă pagină publică la care utilizatorii pot contribui cu informaţii referitoare la examenul de Bacalaureat, prin introducerea în cuprinsul acesteia a unui link spre site-ul său, cu scopul de a crea confuzie şi a induce în eroare victimele.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit că principalul suspect este un bărbat, de 22 de ani, din Buzău. De asemenea, a fost identificată şi o victimă, de 19 ani, din judeţul Prahova, activitatea de identificare a tuturor victimelor fiind în desfăşurare, precizează Poliția Română.  

În 30 iunie, poliţiştii Direcţiei Investigaţii Criminale, cu sprijinul I.P.J. Buzău, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară la adresa persoanei bănuite, aceasta fiind depistată.  De asemenea, au fost ridicate mai multe echipamente I.T. şi terminale mobile susceptibile a fi fost folosite în activitatea ilicită. 

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, acesta fiind  cercetat sub control judiciar.

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale continuă cercetările pentru fraudă informatică.