Actualitate SĂNĂTATE

CAMPANIA DE VACCINARE ANTI-COVID, APROAPE DE START. Ce spun medicii și asistentele, primii imunizați

Primii români vor fi vaccinați anti-Covid pe 27 decembrie. Aceasta este data la care va începe campania de vaccinare împotriva noului coronavirus în România. Prima tranșă de vaccinuri pe care o va primi țara noastră va fi de 10 000 de doze care vor fi distribuite în spitalele de Boli Infecțioase. Până la demararea campaniei, medicilor le revine o misiune dificilă: să convingă cât mai mulți oameni că doar vaccinul poate pune capăt pandemiei. Mai ales că inclusiv unele cadre medicale sunt deocamdată reticențe.

De pildă, la Spitalul Județean Buzău doar circa 50 % dintre asistenți s-au declarat de acord cu imunizarea. Ceilalți nu refuză categoric ci așteaptă să primească mai multe informații despre noul ser.

„ În jur de 350 de asistenți din cei peste 700 din Spitalul Județean au fost de acord să se vaccineze, însă o parte refuză să facă vaccinul. Eu cred că nu este un NU categoric, ci oamenii mai așteaptă să vadă cât e de credibil. Eu sunt optimistă. Am lucrat peste 40 de ani la Boli Infecțioase, am făcut alte vaccinuri și cred că îl voi face și pe acesta. Atât eu, cât și soțul meu, avem o vârstă și nu ne permitem să riscăm.” a declarat la Focus Tv, Elena Comănescu, președintele Ordinului Asistenților Medicali Buzău.

Cei care lucrează însă în spitalele COVID și care au tratat sute de pacienți, unii în stare foarte gravă, știu ce înseamnă infecția cu coronavirus și nu stau pe gânduri, conștienți că vaccinarea îi ferește de complicațiile generate de noul coronavirus.

„Colegii mei de la Râmnicu Sărat vor să se vaccineze. Ei au văzut atâtea cazuri acolo iar o parte dintre ei chiar au făcut boala.”

Medicul chirurg Adnan al Aloul, de la spitalul suport COVID Râmnicu Sărat, este pro vaccinare. Medicul a declarat la Focus Tv că, în opinia sa, doar vaccinarea poate pune capăt pandemiei de coronavirus, așa că așteaptă cu nerăbdare startul campaniei. “Când o să înceapă campania în România, toată lumea trebuie să se vaccineze. Eu vă pun sincer: la spitalul Rm. Sărat, primul care se va vaccina voi fi eu. ”

medicul chirurg Adnan al Aloul

Medicul chirurg recunoaște că este o misiune dificilă de a convinge pe toată lumea de acest lucru dar subliniază că, așa cum s-a demonstrat de-a lungul anilor, doar vaccinul poate pune capăt unor epidemii grave.

“Și unii dintre colegii mei vor să mai aștepte. Eu zis însă că nu este nevoie să aștepți. Vaccinurile sunt făcute să ne scape de o problemă de sănătate importantă și întotdeauna au dus la stoparea unor pandemii și probleme de sănătate grave.”

Odată demarată campania de vaccinare, primii vor fi imunizați angajații din spitale, clinici și întregul personal sanitar, după care vor urma persoanele de peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice.