Actualitate

Canalul Iazul Morilor, în administrarea Primăriei Buzău. Ce planuri are municipalitatea

Un demers inițiat în urmă cu circa 1 an de Primăria Buzău s-a concretizat ieri, când Guvernul a aprobat trecerea Canalului Iazul Morilor de la ANIF în administrarea municipalității.

Canalul Iazul Morilor are o lungime de aproape 21 km. Cea mai mare parte, circa 14 km, se află pe teritoriul municipiului Buzău. Încă de anul trecut, Consiliul Local Municipal Buzău a adoptat o hotărâre privind transmiterea solicitării către Ministerul Agriculturii de trecere a canalului, aflat în administrarea ANIF, către Primăria Buzău. Au fost parcurși toți pașii iar ieri, pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, a fost inclus proiectul prin care Canalul Iazul Morilor ajunge în administrarea municipalității buzoiene. Și Primăria Vernești va primi în administrare partea de canal care traversează localitatea.

“HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare şi valorii de inventar a bunului imobil cu numărul de inventar MF 94240 aflat în domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de trecere a unor părţi din acesta în domeniul public al municipiului Buzău şi în domeniul publical comunei Verneşti, judeţul Buzău
Hotărârea de Guvern a fost aprobată.”

După această etapă, cele două primării vor colabora pentru ecologizarea și reamenajarea canalului.

“Împreună cu Primăria Vernești o să facem un proiect pe partea asta de nord, pe partea de sud vom încerca să utilizăm cele 10 milioane de metri cubi de apă uzată tratată din stația de epurare, să o folosim pentru irigații”, a declarat, la Focus Tv, primarul Constantin Toma.

Primăria Buzău a anunțat că încearcă să obțină fonduri europene pentru punerea în valoare a canalului din care se alimentează toate lacurile din municipiu.

“Acest canal poate pune în valoare foarte multe activități economice, de recreere, mă gândesc inclusiv la amenajări piscicole, la amenajări recreative, inclusiv pistă de biciclete, de ce nu, de la Vernești până la ieșire spre Gălbinași acolo unde se varsă canalul în râul Buzău. În același timp, mai am o idee în momentul ăsta, să folosim Iazul Morilor pentru a aduna apa de ploaie pe care o primim pe factură acum, să o adunăm în Iazul Morilor, după ce vom face o pretratare, să ducem acea apă de ploaie și în lacurile pe care le avem în acest moment și alte lacuri pe care le vom crea, astfel încât într-un timp rezonabil să ajungem de la vreo 15-20 de hectare suprafețe de luciu de apă, cât avem în prezent, la o cifră de 200 de hectare, pentru că este posibil așa ceva”, anunța anul trecut primarul Toma.

Autorul știrilor

Elena Petre

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Fluturasi si pasarele, doar atata ai in cap ! Un spital nou, o parcare subterana sigura si incapatoare (in caz de urgenta, folosita si ca adapost public) nu esti in stare sa faci, primar de kkt ce esti !

  • E-hee, habar nu ai matale ce de haite de caini sunt de-a lungul acelui canal. Zici sa faci zone de agrement, piste de biciclete.Pai, intreaba primarul Vernestiului daca vreodata a capturat vreun caine maidanez.Sunt sute de plangeri la Primarie si filmulete pe retelele de socializare, din care reiese ca lumea e disperata din cauza cainilor fara stapan,iar dl mare primar de Vernesti nu binevoieste sa raspunda niciuneia, face pe ele de numere de inregistrare, e pe tarlaua lui si nu-l doare capul de locuitorii acestei comune. Ca si al de la oras,mai trage un asfalt pe cate o ulita si prosteste lumea sa-l voteze din nou, de parca le-a facut o mare favoare, nu ca era ceva normal sa isi faca meseria. Bun venit pe la 1945!

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian