Actualitate

Care este legătura Reginei Mariei cu Buzăul? Astăzi, delegația Casei Regale ajunge în oraș

sursa foto: primar municipiu Galati, Facebook

Zi de sărbătoare pentru România. Este Ziua Regalității, prilej cu care Buzăul va primi astăzi vizita delegației Casei Regale. De asemenea, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău și Primăria Municipiului Buzău au pregătit un eveniment special prin care buzoienii vor avea ocazia să afle care a fost legătura Reginei Maria cu Buzăul.

De Ziua Regalității, buzoienii vor avea ocazia să-i întâlnească pe reprezentanții Casei Regale. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu, împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia vor ajunge în jurul orei 13.31 în Gara Buzău, cu Trenul Regal, care va pleca din Gara Regală Băneasa, la ora 11.00. Delegația Casei Regale va face o călătorie simbolică până la Galați.

Trenul Regal este cea mai veche asemenea garnitură aflată în funcțiune din întreaga lume. Acesta a fost dat în folosință Familiei Regale în anul 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele pe teritoriul României Mari. Din 2012, acesta a redevenit un mijloc de conectare între comunitățile locale și Familia Regală.

De asemenea, începând cu 20.30, buzoienii, iubitori de istorie, pot participa la un spectacol organizat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău și Primăria Municipiului Buzău.

 ”Pe 10 mai 2022, de Ziua Regalității din România și la 97 de ani de la moartea lui Alexandru Marghiloman, începând cu ora 20:30, la Vila Albastros din Parcul Marghiloman, vă invităm la „Istorisirile unei Regine” – un spectacol-colaj inspirat din „Poveștile Reginei Maria a României”, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia. Potrivit publicistului buzoian Nicolae Peneş, autorul lucrării ”Alexandru Marghiloman, Lordul valah”, premiată de Academia Română, Vila Albatros a fost destinaţia preferată de vacanţă a reginei Maria. ”Regina Maria era o obişnuită a Vilei Albatros. În „Povestea vieţii mele” descrie cu nostalgie vizitele sale într-un loc care-i aducea aminte de „viaţa în ţările străine”, spune scriitorul Nicolae Peneş”, se arată în comunicatul trimis de organizatori.

Printre invitați se numără Irina Margareta Nistor, mezzosoprana Claudia Codreanu, dar și alte personalități importante.

Spectacolul-colaj pornește de la selecția unora dintre cele mai frumoase scrieri pentru copii ale Reginei Maria a României, completate cu pasaje din „Însemnări zilnice”, din dorința de a omagia devotamentul şi dragostea suveranei pentru copiii săi, la aniversarea centenarului încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria (15 octombrie 1922).

Spectacolul spune, în cuvinte, muzică și imagini, povestea celor şase vlăstare ale Reginei Maria prin poveştile pentru copii pe care suverana le-a scris la îndemnul fiicelor sale mai mari, principesele Elisabeta şi Maria, ilustrate sonor, dar și vizual, prin grafica originală a volumului de povești, dar și prin fotografii de epocă ale familiei regale, restaurate și colorizate digital de ColoRoștariu.
 
Cartea „Poveştile Reginei Maria a României” a fost tipărită pentru prima dată în 1921, în două volume, la editura Cartea Românească și reeditată în 2011 la editura Curtea Veche Publishing. Două dintre aceste încântătoare poveşti cu miez şi tâlc, „Ciobanul şi Domniţa” şi „Baba Alba”, au inspirat-o pe compozitoarea Felicia Donceanu (1931-2022) să scrie, special pentru spectacol, patru cântece pe versuri extrase din aceste poveşti, interpretate de Claudia Codreanu şi Inna Oncescu. Spectacolul este însoţit și de alte două cântece pentru copii, compuse de Paul Constantinescu, flancând întreaga narațiune, care spre final îi reunește pe toți participanții, alături de „Vocea Filmelor”, Irina-Margareta Nistor.

Amintirile despre perioada de pruncie a copiilor Reginei se amestecă dulce-amar cu fragmente din memoriile sale despre propria copilărie petrecută în Anglia, cu mărturiile dureroase din timpul războiului şi cu emoţionantele sale meditaţii filozofice şi spirituale.

Spectacolul durează 90 de minute și intrarea este liberă.