Actualitate

Cât de periculos este „hate-ul online”? Expert: „Se poate ajunge la depresie severă…”

De la „Superman Challenge”, la story-uri cu brazi împodobiți, internetul e locul unde tot mai mulți oameni își arată creativitatea. Mare parte dintre adolescenți petrec zeci de ore în mediul online, care e o adevărată plasă de salvare mai ales pentru cei introvertiți.

Totuși, rețelele sociale, pe cât sunt de atractive, pe atât de multe pericole au ascunse. Pentru tinerii care cochetează cu lumea influencerilor, feedback-ul poate deveni deranjant. Iulia Dobre, o buzoiancă pasionată de beauty și online, aduce detalii despre cum privește ea feedback-ul construit pe baza de bullying, dar și despre ce arme deține în fața haterilor.

„Activez in mediul online de câțiva ani, însă am început sa postez intr-un mod mai profesional de aproximativ 2 ani, perioada in care am crescut o comunitate de 9000 de persoane pe contul de Instagram și aproape 11.000 pe TikTok. Am început sa colaborez cu branduri de renume, care m-au făcut sa cred ca trăiesc un vis, visul meu devenise realitate, fac ceea ce îmi place, folosesc produsele preferate și le recomand prietenilor mei cu toată transparenta si sinceritatea. Intr-adevăr in visul meu si-au făcut apariția si câțiva intruși, care din răutate, invidie sau din prea mult timp liber încearcă sa-mi transforme cea mai mare îndeplinire intr-un coșmar. Acești intruși se numesc hateri, iar la fel ca orice creator de conținut am ajuns sa ma confrunt cu ei, însă ce nu stiu ei este faptul ca lupta se da pe terenul meu, unde eu dispun de toate armele, și anume report și block, spun asta pentru ca cel mai puternic scut împotriva acestor persoane este ignorarea totala, ei se hrănesc cu sentimentele noastre rănite, dar dacă văd ca nu ne pasa și ii ignoram total, vor obosi sa tot jignească”, povestește Iulia Alexandra Dobre

Fenomenul de bullying este răspândit la nivel mondial, iar tinerii buzoieni îl simt, din păcate, pe pielea lor. De la agresiunile ce pot părea insignifiante până la injurii și remarci răutăcioase despre felul cum arată toate constituie fenomenul de Cyberbulling.

„Am primit de-a lungul timpului hate din cauza fizicului meu, poate uneori m-au afectat, însă mi-am văzut de drum, am o încredere extraordinara in mine, încredere datorata calitatilor pe care le am, da, as vrea sa slăbesc câteva kg, însă nu e totul așa simplu precum cred unii. Am fost certată ca ma machiez prea mult, ca am semne pe picioare din cauza unei întâmplări nefericite din perioada copilăriei, s-a ras de mine pentru ca dintr-o data tenul meu a luat-o razna și am dezvoltat o acnee horror, alții mi-au zis ca primesc “moca” produse și ca nu fac nimic pentru ele. Toate aceste frustrări ale oamenilor fără un scop in viața m-au făcut sa îmi cunosc și mai bine drumul pe care vrea sa il urmez in viața și sa trag tare pentru a-mi demonstra mie ca pot fi cine vreau sa fiu, indiferent de ceea ce spun gurile rele. Nu rănesc pe nimeni prin acțiunile mele, deci nu am de ce sa pun la suflet cuvintele spuse de un hater. Primesc hate atât din partea femeilor, cât și din partea bărbaților, care de cele mai multe ori au conturi false sau au postari de genul “ caut femeie de casa, nu pe una de se crede vedeta” dar eu i-as întreba doar atât “cauți femeie de casa, dar casa ai sau tot șomer ești?”

Buzoianca povestește că make-up-ul este adesea cel mai criticat în online, însă nici cicatricile nu rămân neobservate de hateri. Tot ea precizează că, în fața telefonului, hater-ul devine extrem de agresiv.

„Sunt puternica și fericita cu ceea ce trăiesc, consider hate-ul ca fiind tot un fel de reclama. Dacă cineva vorbește despre tine, înseamnă ca faci lucruri interesante. Majoritatea reactiilor pe care le primesc sunt oricum de apreciere, atrag ceea ce ofer. Uneori ma gândesc ca odată cu creșterea continua a numărului de persoane care ma vor urmări, vor tot apărea și persoane rău intenționate, însă gurii lumii nu o astupa nici pământul, așa ca ce putere am eu, un simplu OM cu sufletul bun și curat. Unii au prea mult curaj atunci când butonează un telefon, au impresia ca sunt stăpânii lumii navigând fără granițe pe internet, dar nu sunt eu responsabila sa ii educ, fiecare culege ceea ce seamănă! Sa fim mai buni, sa susținem mai mult și sa ne întrebam oare cate aripi au fost frânte înainte de a-și lua zborul? #Iuliaadda, un creator de conținut la început de drum, un OM bun!”

Discutând cu experții în domeniu, o părere avizată a venit din partea buzoianului drd. Petruț Dinu, psihoterapeut integrativ psihotraumatolog. Acesta explică faptul că internetul a devenit locul unde se pot declanșa instant furia, agresiunea, dar și frustrarea.

„Internetul a devenit principalul spațiu de manifestare socială pentru tineri. Fiind o sferă privilegiată a întâlnirii cu celălalt, reprezintă și „locul” în care se pot declanșa furia, agresiunea și frustrarea. Ura este una dintre principalele emoții pe care oamenii le exprimă din spatele ecranului. Mesajele sub forma jignirilor, amenințărilor sau glumelor răutăcioase se constituie într-o adevărată formă de bullying care poate avea consecințe nefaste asupra dezvoltării sau chiar vieții tinerilor. Agresiunea pe internet se exprimă printr-un paradox: pe de o parte, este impersonală pentru agresor, care se poate ascunde în spatele unor informații și date false, iar pe de altă parte este foarte personală pentru victimă, care primește atacurile ca fiind din partea „tuturor”. Manifestarea de ură pe internet („hate online”) este accesibilă oricui, ceea ce înseamnă că se caracterizează printr-o expunere extrem de ridicată”, declară drd. Petruț Dinu, psihoterapeut integrativ psihotraumatolog

Acest fenomen la care sunt expuși tinerii poate duce ușor la depresie, dar și la alte afecțiuni.

„Sentimentul de a fi expus este asociat cu rușinea. Consecințele acestei joncțiuni dintre frică și rușine se pot concretiza în: depresie severă, anxietate socială sau chiar suicid. Din acest punct de vedere, este nevoie să creștem nivelul de siguranță pe internet și să acordăm o importanță crescută dezvoltării tinerilor în contextul unei lumi în care mass-media a trecut de la statutul de „a patra putere în stat” la locul 1 în cadrul influenței asupra societății”

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian