Actualitate SĂNĂTATE

Cazul Ciomu de Buzău. Pacientul mutilat în spital: ”Dacă mai întârziam, eu muream acolo!”

Costică Maroleanu, buzoianul care, în urma montării unei sonde, a suferit o infecție, ignorată de personalul medical din Spitalul Județean, culminând cu cangrenarea organului sexual și amputarea acestuia, a povestit, la Focus TV, cât de greu este să trăiască cu trauma suferită. Recent, bărbatul a câștigat procesul civil obligând Spitalul Județean Buzău la plata unor despăgubiri de o jumătate de million de euro, soluția nefiind încă definitivă. ”Sunt niște bani care, pe mine personal nu mă vor mai ajuta cu nimic.” a spus fostul pacient, povestind, totodată, câtă umilință a venit la pachet cu momentul care l-a lăsat mutilat pe viață.

”Un cunoscut de-al meu m-a întrebat, în glumă, dacă mi-am schimbat prima cifră de la CNP, adică eu ce mai sunt, femeie sau bărbat? Vă dați seama cum m-am simțit! Apoi, în autobuz se ridicau doamnele și îmi dădeau locul zicând: ”E omul acela cu necazul cu socoteala. E neplăcut. Zici că te obișnuiești, dar nu e în regulă!”

La mai bine de opt ani distanță de la întâmplarea nefericită care l-a lăsat fără organ sexual, Costică Maloreanu spune că i-a iertat pe cei care l-au mutilat, dar acceptarea este extrem de grea.

”Suferința aia, provocată de oameni, te împinge la multe păcate!… I-am iertat demult. Eu nu am pronunțat vreun nume, nu i-am arătat cu degetul, am arătat doar că am pățit acest lucru în timp ce eram într-un spital.” a spus bărbatul, în timpul intervenției la Focus TV.

Costică Maloreanu a povestit și ce trauma a lăsat experiența care a condus la amputarea organului său sexual, dar și cum își trăiește viața, la opt ani distanță de la acel moment:

”Încerc să rezist. Nu e ceva eroic să vorbesc despre mine. Eram un om normal. Aveam o viață de familie normală, sexualitate, tot. Atunci, după intervenție, am picat într-o stare de anxietate, a apărut și un diabet de tip 2…”

Chiar dacă a iertat, buzoianul spune că nu poate uita umilința și durerea pe care le-a trăit:

”Am suferit multă umilință acolo în spital, abandon  și foarte multă durere fizică. Să zicem că astea se mai uită, dar amputarea fizică, nu!”

Judecătoria Buzău s-a pronunțat, recent, în acest caz. Ancheta penală a durat cinci ani, iar din 2020 dosarul a ajuns la instanță. Patru medici au fost acuzați de malpraxis, dar, între timp, unul dintre ei a decedat, iar ceilalți trei au fost achitați  pentru că a intervenit prescripția. În schimb, pe cale civilă, societățile la care doi dintre medici aveau asigurare au fost obligate să plătească daune de câte 5000 de euro, iar Spitalul Județean Buzău, la plata unor despăgubiri de 500 000 de euro.

Spitalul Județean s-a hotărât să se apere

Unitatea medicală în care Costică Maroleanu a fost lăsat să agonizeze, cu dureri cumplite, consultul de specialitate fiind întârziat până când organul sexual al bărbatului s-a cangrenat, a avut o singură reacție, anunțând că va merge mai departe cu procesul. Soluția de la Judecătorie va fi atacată la Tribunal. Este o noutate având în vedere că, la fond, spitalul nu a avut reprezentare. Practic, la niciunul dintre termene, Spitalul Județean nu a avut în sală nici avocat, nici vreun jurist propriu.