Actualitate

Ce probleme a făcut potopul din ultimele ore, în județul Buzău. Autoritățile, cu ochii pe râuri și pâraie

Deși s-a aflat ore bune sunt avertizări de vreme rea, fiind emise de vineri și până duminică 5 avertizări meteo și hidro cod portocaliu și 4 cod galben, autoritățile buzoiene nu au raportat până acum mari probleme, în județ.

Doar la Lopătari, autoritățile au raportat că podul din tuburi ce face legătura între satele Lopătari și Vârteju a fost distrus, ceea ce a făcut ca accesul către acest sat și cătunul Chirani să se realizeze doar pe o varianta ocolitoare prim punctul Jurubești pe o punte pietonală.

În rest, deși a plouat abundent, autoritățile spun că nu s-au înregistrat probleme iar pompierii nu au fost nevoiți să intervină în sprijinul oamenilor. Însă asta nu înseamnă că potopul nu a provocat probleme. Grădinile oamenilor sunt inundate, la fel și cîmpurile unde apa băltește, spre disperarea agricultorilor.

Situația pe râuri și pâraie este monitorizată de specialiștii de la Apele Române în timp ce pompierii sunt în pre-alertă, fiind pregătiți să intervină dacă va fi cazul, inclusiv cei care se află acasă, în orele libere.

Pe de altă parte, în ultimele 24 de ore, ploile abundente au produs efecte nefaste în 36 de localități din 16 județe ale țării dar și în municipiul București.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), precipitațiile abundente au provocat probleme în ultimele 24 de ore în  localități din județele Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Ilgov, Prahova, Neamț, Suceava, Vaslui,  Vrancea, București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 16 case, 85 curți, 9 anexe, 6 subsoluri/beciuri, de pe 6 străzi, precum și pentru degajarea a 17 copaci căzuți pe carosabil sau pe autoturisme, fiind afectate 19 mașini.

Situații deosebite în urma ploilor abundente s-au înregistrat la Bacău, Vrancea și Neamț unde mai multe persoane au fost evacuate din locuințe, fiind în pericol de inundație în timp ce la Bacău  un autoturism care participa la un concurs de off-road a fost surprins de o viitură pe râul Oituz. În autoturism se aflau 2 persoane, o persoană a reușit să se autosalveze, iar cealaltă a decedat.