Actualitate

Ce se întâmplă cu angajații după ce se oprește linia de rafinare de la Fabrica de zahăr

Anunțul producătorului austriac care deține fabrica de zahăr din Buzău referitor la sistarea activității de rafinare în unitatea din municipiu și intrarea în conservare a liniei respective a fost urmat de întrebarea: ce se va întâmpla cu angajații care munceau în acest departament? Vor fi sau nu concedieri colective? Un răspuns a venit zilele trecute, când reprezentanții AGRANA au trimis o înștiințare către AJOFM Buzău, în urma unei solicitări înaintate de responsabilii instituției buzoiene.

Urmează noi discuții cu sindicatele, iar persoanele afectate de închiderea acestei linii tehnologice vor fi redirecționate pe alte activități ale societății. Dacă persoanele respective refuză redistribuirea, atunci au două variante: șomaj, din luna octombrie, anul acesta, și februarie, anul viitor, ori, a doua variantă, plăți compensatorii, adică salarii compensatorii în funcție de vechime: 6, 10, 15 salarii, a transmis angajatorul.

Cu alte cuvinte, reiese din înștiințarea producătorului de zahăr că se încearcă evitarea concedierilor colective prin redistribuire sau închiderea contractelor, cu acordul părților. Sindicaliștii atrag atenția asupra acestui aspect care i-ar putea face pe salariați să piardă plățile compensatorii. Discuțiile cu sindicatele continuă, dar se conturează scenariul conform căruia buzoienii vor respinge repartizarea pe alte activități din cadrul companiei, alegând să plece de bunăvoie și să își caute noi locuri de muncă.

Acest scenariu a fost prezentat, imediat după anunțul renunțării la activitatea de rafinare, și de Dragoș Frumosu, de la Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, la Focus TV.

“Lucrurile sunt evidente. Ei încearcă să spună că nu închid, că o bagă în conservare. Noi nu vom ceda nicio clipă și niciun om nu va pleca fără salariile compensatorii negociate în contractul colectiv de muncă. E un punct de vedere personal, din experiența închiderii altor societăți, că oamenii aceștia încearcă să disponibilizeze partial pe rând, astfel încât să nu se încadreze în categoria concedierilor colective și să nu dea salariile compensatorii. Dacă nu este o disponibilizare care să aibă 10% minim din numărul angajaților, nu intră în categoria celor colective și atunci evită salariile compensatorii. Și-au bătut joc de oameni spunându-le că au probleme cu importul de zahăr brut pentru procesare, ceea ce nu este adevărat, au probleme pentru că au ambalat cantități uriașe de zahăr din Ucraina, în loc să producă la Buzău.”

Săptămâna aceasta sunt programate noi runde de negocieri între sindicaliști și conducerea fabricii din Buzău.

Dragoș Frumosu

Sindicaliștii trag un semnal de alarmă, după ultimele dispoziții transmise de angajator:

“Politica acestei companii este de împărțire, de a încerca să ofere niște locuri de muncă pe o perioadă determinată astfel încât să spargă ideea de disponibilizare colectivă, pentru a da cât mai puține salarii și nu salariile compensatorii pentru cea colectivă.”

Dragoș Frumosu

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian