Un obiect de podoabă vechi de mii de ani, descoperit recent într-un sat din județul Olt, va fi expus la Muzeul Județean Buzău. Este vorba despre o piesă excepțională realizată din aur, ce datează de pe vremea dacilor, și care acum va putea fi admirată de publicul buzoian.
Brățara spiralică de aur, ce conține elemente specifice perioadei dacilor, a fost descoperită în Olt, în satul Optași, în 2017, de un localnic. A intrat inițial în patrimoniul Muzeului Național de Istorie, iar după o perioadă de peste 3 ani, a revenit la Muzeul Județean Olt.
Potrivit specialiștilor, bijuteria este cel mai mare obiect din aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați. Brățara a fost adusă la Buzău și mâine va fi expusă la Muzeul Județean.
“Piesa, aflată în colecțiile Muzeului Județean Olt, este decorată cu cap de șarpe sau dragon, fiind apropiată stilistic de celebrele brățări dacice din aur descoperite la Sarmizegetusa Regia, dar si cu alte piese similare, din argint, identificate pe teritoriul României, inclusiv în județul Buzău. Cu o greutate totală de aproape 108 grame, brățara de la Optași reprezintă cea mai mare piesă din aur, din Dacia preromană, descoperită la sud de Carpați. Obiectul de podoabă a fost găsit în satul Optași din județul Olt”, transmit oficialii Muzeului Județean Buzău.
Brățara și povestea sa vor fi prezentate buzoienilor marți, 21 mai, ora 11.00, la sediul Muzeului Județean, sala Numismatică.
Adaugă comentarii