Actualitate

CENTRUL MUNICIPIULUI BUZĂU, COMPLET SCHIMBAT! Cum va arăta și ce restricții vor fi impuse buzoienilor (foto +video)

Modernizarea centrului municipiului Buzău a intrat în linie dreaptă. Consilierii locali au votat la ultima ședință, de săptămâna trecută, proiectul prin care au dat undă verde reabilitării complete a Pieței Daciei și a străzilor din apropiere. Cu alte cuvinte, întregul centru al orașului va fi transformat într-o zonă urbană pietonală multifuncțională în mai puțin de doi ani.

Potrivit proiectului ”Reabilitarea zonei urbane pietonale multifuncționale Piața Daciei și conectarea la zona extinsă de mobilitate urbana integrală din municipiul Buzău” platoul din fața Primăriei va arata complet diferit. Pavajul va fi schimbat în totalitate, iar în locul gresiei va fi pus un granit mat ce va păstra motivele tradiționale românești. Vor fi montate bănci cu arhitectură modernă, iar fântânile arteziene vor fi adaptate noului stil. De asemenea, zona de spații verzi va fi extinsă și vor apărea și spații noi destinate turiștilor. Este vorba despre un punct de informare turistică, amplasat chiar în zona fântânilor arteziene, iar la subsolul clădirii va fi amenajată o toaletă ultramodernă.

Reabilitarea zonei va fi extinsă și către străzile Aleea Trandafirilor și George Emil Palade unde traficul auto va fi complet interzis după finalizarea lucrărilor astfel că întregul centru al orașului va fi transformat într-o zonă de recreere  unde buzoienii vor avea acces pe jos au cu bicicletele.

”Obiectivul general al proiectului este reprezentat de promovarea mobilității urbane durabile prin reabilitarea unei zone urbane pietonale multifuncționale în zona centrală a municipiului Buzău și conectarea acesteia la zona extinsă de mobilitate urbana integrală. Obiectivul specific este reprezentat de amenajarea unei zone pietonale multifuncționale în Piața Daciei, cu o suprafață totală de 16.042 mp, din care 13.748 mp suprafață pietonală, 1.740 mp spații verzi și 554 mp suprafață alte construcții”, se arată în proiectul aprobat de aleșii locali săptămâna trecută.

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 24 de milioane de lei, iar marea parte a banilor vin din fondurile europene accesate prin Programul Regional Operațional, AXA prioritară 4, Sprijinirea Dezvoltării Urbane Durabile.

 ”Reabilitarea zonei urbane multifuncționale Piața Daciei și conectarea la zona extinsă de mobilitate urbană integrală din municipiul Buzău este în cuantum de 24.140.837 lei dintre care contribuția proprie în proiect a UAT Buzău este de 4.903.766 lei , cheltuieli neeligibile ale proiectului și 2% din valoarea eligibilă a proiectului  în cuantum de 384.741 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului”, se arată în proiectul votat de consilierii locali.

Piața Dacia – o investiție cu finanțare europeană ce va schimba fața Buzăului!Valoarea proiectului – 6 milioane de euroTermenul de execuție – 18 luniHAI BUZĂU, BUZĂU!

Publicată de Constantin Toma pe Sâmbătă, 19 septembrie 2020

Proiectul are ca termen de execuție 18 luni. Licitația pentru desemnarea constructorului va fi lansată în luna octombrie, astfel că cel târziu în luna aprilie ar putea începe lucrărilor, dacă nu vor fi contestații după licitație.