Este deja a treia zi în care Buzăul, la fel ca mare parte din țară, fierbe la propriu din cauza celui mai puternic val de caniculă care a lovit vreodată România. Iar veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune.
Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a prelungit avertizarea cod roșu și pentru ziua de miercuri, 17 iulie, pentru cea mai mare parte a țării. Totuși, valul de căldură dă semne că se restrînge, pentru că, dacă azi și mîine sunt doar 3 județe în cod portocaliu, iar restul țării e sub cod roșu, de miercuri scade numărul județelor aflate sub avertizare meteo extremă.
”În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării”, transmite ANM.
Specialiștii spun că în acest moment România e polul caniculei din Europa.
„Avem acum un transport de aer susținut pe durată mare dinspre nord-vestul Africii, unde temperaturile sunt mai mari decât în mod obișnuit. Și acest transport de aer foarte cald are direcția centrată peste teritoriul României. Deci, acum noi suntem într-un fel centrul căldurii în Europa, nu numai noi, dar în general, sud-estul Europei”, a declarat climatologul Roxana Bojariu de la Administrația Națională de Meteorologie.
Schimbările climatice sunt de vină pentru acest val de căldură fără precedent în țara noastră. Iar acesta ar putea fi începutul unei noi normalități, se tem climatologii.
„Există acest fond al schimbării climatice, al încălzirii globale care alimentează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de energie, adică de căldură și de vapori de apă. Clar ne îndreptăm cu pași rapizi spre o altă normalitate în care astfel de episoade tind să devină normalul. Suntem după a treisprezecea lună consecutiv în care recordul absolut al lunii a fost doborât pentru temperatura medie la nivel global și a cincisprezecea lună consecutivă când a fost doborât recordul lunii pentru temperatura Oceanului Planetar la suprafață. E afectat tot sistemul”, a mai spus climatologul.
Experții avertizează că e nevoie de măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de noxe cu efect de seră, astfel încît temperatura medie globală să nu mai crească, pentru că în caz contrar va fi un adevărat dezastru pentru întreaga planetă.
„Dacă nu facem nimic, putem avea creșteri ale temperaturii medii globale, până la sfârșitul secolului, de 4 grade Celsius, ceea ce e enorm. Noi până acum ne-am încălzit la nivel global cu aproape 1,2 grade Celsius și deja se văd efectele. Vedem cu toții cum fenomenele extreme au un impact deosebit. Intensitatea uraganelor crește, furtunile sunt cu cantități mai mari de precipitații, cu intensificări mult mai puternice de vânt. Evident, toate manifestările acestea sunt mult la severe. Ținta ar fi să nu creștem mai mult temperatura medie globală până la sfârșitul secolului de 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial”, a precizat Roxana Bojariu, climatolog la Administrația Națională de Meteorologie.
….”Clima este una temperat excesivă cu caracteristicile unui semideșert, cu un sezon lung de secetă și cu unul foarte scurt de precipitații care sunt în general solide datorită vânturilor polare care bat dinspre polul nord. Are doua anotimpuri care se intercaleaza adeseori astfel încat uneori în mieziul verii se poate intampla sa fie temperaturi sub cinci grade și invers, iarna să fie temperaturi ridicate.Temperatura maximă înregistrată vara este de 62 C și cea minima înregistrată iarna este de -40 C.”
…”Solurile sunt preponderent nefertile, fac parte din categoria sieroziomurilor”…
…”Cat privește economia așezărilor omenești din acest tip de mediu , ea este slab dezvoltată, insă sunt regiuni care aduc un venit frumos acestor regiuni lipsite de privilegii.”….din manual!
de aceea oamenii au locuit in pesteri muuuuult timp+ migrație!
….asta cu ‘schimbarile climatice’ e BS !….