Actualitate

CONTROALE DUPĂ TRAGEDIA DE LA PIATRA NEAMȚ! DSP și ISU verifică secțiile ATI

Controale de urgență în toate secțiile ATI din unitățile spitalicești din Buzău. Echipele mixte formate din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Buzău dar și un reprezentant ISCIR vor verifica toate instalațiile din cele mai aglomerate secții din acest moment.

Tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în care zece oameni aflați în Secția ATI și-au pierdut viața în incendiul de sâmbătă seara și alți șapte au răni grave, dă startul unor controale ample în toată țara. În vizorul echipelor trimise în unitățile spitalicești se află modul în care se face față suprasolicitărilor generate de numărul mare al pacienților care au nevoie de aparatură medicală și în special a instalațiilor de oxigen.

La Buzău, autoritățile care astăzi sunt pe teren au fost chemate într-o ședință de urgență încă de ieri.

”În urma adresei primite de la Ministerul Afacerilor Interne- Departamentul pentru Situații de Urgență, duminică, la nivelul Instituției Prefectului a fost organizată o întâlnire cu conducerea Direcției de Sănătate Publică și Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În urma ședinței, s-a stabilit ca, începând de luni, echipe mixte ale DSP, ISU și un reprezentant ISCIR să desfășoare controale în toate secțiile de terapie intensivă ale spitalelor din județul Buzău pentru verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale. Concluziile rezultate în urma controalelor vor fi cuprinse într-un raport, care va fi înaintat către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, a spus Denisa Irimia, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.

”Tragedia de la Piatra Neamț s-ar fi putut întâmpla oriunde”

Spitalele și secțiile COVID-19 sunt încărcate de pacienți, iar numărul celor care au nevoie de oxigen este tot mai mare. În secțiile exterioare ale Spitalului Județean din municipiul Buzău a fost nevoie de amenajări de urgență tocmai pentru a acoperi toate nevoile medicale. De exemplu, la secția de Boli Infecțioase, unde nu era un concentrator de oxigen exterior, conducerea Spitalului Județean a cumpărat de urgență o baterie de 2000 de litri.

” Foarte mulți pacienți au nevoie de oxigen, iar buteliile pe care le avem sunt insuficiente la volumul de bolnavi care au nevoie de oxigen pentru a respira”, a spus Claudiu Damian, manager Spitalul de Urgență Buzău.

În plus, în Spitalul de Urgență, a fost nevoie să fie amenajate încă trei patru pentru pacienții COVID-19 care au nevoie de Terapie Intensivă, în condițiile în care cele patru, deja existente, nu mai erau suficiente.  

O situație deosebită este la Spitalul din Râmnicu Sărat. Aici, unitatea are în prezent 116 pacienți internați, dintre care 14 la ATI, adică cei mai mulți bolnavi la Terapie Intensivă de la debutul pandemiei. Zilnic vin pacienți din alte județe, în special din București. Acest număr crescut înseamnă și o suprasolicitare a aparaturii medicale și a instalațiilor de oxigen. De exemplu, unitatea medicală a făcut comandă pentru achiziționarea a încă 35 de baterii de oxigen pentru că cele pe care le avea nu mai făceau față. În plus, Felicia Vasile, director medical la Spitalul Covid, a spus pentru sansanews.ro că tragedia de la Piatra Neamț se putea întâmpla oriunde în țară tocmai pe fondul acestei suprasolicitări.

”Tragedia de la Piața Neamț s-ar fi putut oriunde, la oricare din spitalele din țară din cauza suprasolicitărilor.  De exemplu, noi la Râmnicu Sărat, avem internați la Terapie Intensivă 14 pacienți, șase dintre ei fiind ventilați mecanic, Avem șase ventilatoare și pe toate le folosim în permanență, mai ales în ultimele trei săptămâni. Ca să vă dau încă un exemplu, noi până acum consumam 700 de metri cubi de oxigen la o lună de zile, acum consumăm  această cantitate la două-trei zile”, a spus pentru sansanews.ro Felicia Vasile, director medical Rm-Sărat.

Mica Publicitate